Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co za przysmaki [ZDJĘCIA]. Ślinka cieknie na sam widok

KaWu
Zobacz, jakie frykasy przygotowali lokalni producenci. To nasze regionalne specjały. Gazeta Współczesna - wspolczesna.pl na Facebooku - wybierz "Lubię to". Będziesz na bieżąco W białostockich Spodkach odbyła się dziś XII edycja finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. W konkursie wzięło udział 72 wystawców, którzy zaprezentowali 105 produktów. Komisja konkursowa w składzie: Izabella Byszewska - Przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; Grażyna Kurpińska - pełnomocnik Zarządu PIPRiL Łucja Jabłońska - Dyrektor Departamentu Finansów Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego Artur Gaweł - Kierownik Białostockiego Muzeum Wsi w Osowiczach Joanna Czarkowska - Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, gł. specjalista ds agroturystyki Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia: I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego: Podkategoria Produkty i przetwory mięsne: I nagroda: Łukasz Ancypo - Kindziuk sokólski Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Grażyna Fiłonowicz - Słonina dziadka Podkategoria Produkty i przetwory z ryb: I nagroda: Urszula Grajewska (Bar Smakosz Rajgród) - Sielawa Wędzona Marian Barnatowicz - Węgorz wędzony Podkategoria Produkty mleczne: I nagroda: Halina Raducha (Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego) - Klinek Dąbrowski Wyróżnienia: Karolina Moniuszko - Polędwica surowa suszona Anatol Worona - Karp wędzony II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego: Podkategorie Przetwory owocowe: I nagroda: Joanna Dołżyńska - Powidła z czarnych jagód Podkategoria Przetwory warzywne: I nagroda: władysłąw Gryka - Kapusta kiszona w główkach nagroda Agencji: Marta Maksymczuk - Kartoflaniki Podkategoria Produkty zbożowe: I nagroda: Ewa Dec - Chleb żytni na zakwasie Podkategoria Wyroby cukiernicze: I nagroda: Regina Pik - Ciasto Napoleon "Napoleonas" Wyróżnienia: Danuta Bagińska - Konfitura z dzikiej róży Jadwiga Pryzmont - Opieńki marynowane Ewelina Deresz - Pierożki z makiem Sylwia Miszczuk - Ciasteczka maślane z maszynki III. W kategorii napoje regionalne: Podkategoria napoje bezalkoholowe: I nagroda: Joanna Jakubiuk - Buza Podkategoria napoje alkoholowe: I nagroda: Biruta Zimnicka - Nalewka na pędach sosny Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Andrzej Hryc - Piwo domowe orkiszowe Wyróżnienia: Justyna Skarzyńska - Miętówka z bazylią IV. W kategorii inne produkty regionalne: I nagroda: Halina Pezowicz - Babka drożdżowa "Niespodzianka" Nagroda Agencji: Agnieszka Kaszyńska - Kaszanka z pieca chlebowego Wyróżnienia: Jan Czmiel - Placek ze śledziem Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody "Perła 2012" następujące produkty: 1. Wędzonka staropolska - Karoliny Moniuszko 2. Ser suszony podlaski - Łukasz Ancypo 3. Biebrzański leszcz w zalewie octowej - Małgorzata Ostapowicz 4. Sielawa z weka - Marta Pieńczykowska 5. Kibiny - pierogi pieczone - Danuta Bagińska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna