MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowa rolada śląska na obiad. Sprawdź przepis na bazie wołowiny na rodzinne spotkania. Idealne danie do klusek śląskich i modrej kapusty

Anna Daniluk
Tradycyjna rolada śląska przygotowywana jest z mięsa wołowego. To danie najczęściej podawany jest na niedzielny obiad lub na świętowanie Barbórki na Śląsku.
Tradycyjna rolada śląska przygotowywana jest z mięsa wołowego. To danie najczęściej podawany jest na niedzielny obiad lub na świętowanie Barbórki na Śląsku. juefraphoto/Getty Images
Tradycyjna kuchnia śląska kojarzy się z odświętnym obiadem złożonym z rolady wołowej, klusek śląskich i modrej kapusty. Rolada śląska wypełniona jest plastrami boczku i kiszonego ogórka oraz posmarowana wyrazistą w smaku musztardą. Taki obiad najczęściej podawany jest w niedzielę lub z okazji Barbórki, czyli dnia świętej Barbary, patronki górników.

W skrócie

Najczęściej rolada śląska przygotowywana jest z mięsa wołowego. Jednak można spotkać też przepisy uwzględniające schab wieprzowy. Najważniejszym składnikiem są plastry boczku z widocznym tłuszczem, który podczas smażenia nada mięsu soczystości. Oryginalny smak rolady pochodzi z połączenia kwaśnych ogórków kiszonych z lekko słodką cebulą i pikantną musztardą. W zależności od użytych składników, rolada może zapewniać około 260 kalorii, więc z pewnością doda energii osobom pracującym fizycznie.

Rolada śląska – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1-1,5 godziny,
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 plastry polędwicy wołowej o grubości 1 cm,
  • 2 łyżki ostrej musztardy np.: diżońskiej lub sarepskiej,
  • 2 plastry boczku,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1/2 cebuli białej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki masła klarowanego do smażenia,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 500 ml bulionu wołowego.

Jak zrobić roladę śląską?

Przygotowanie:

  1. Plastry polędwicy wołowej należy cienko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Następnie należy przyprawić je z obu stron solą i pieprzem.
  3. Plastry boczku trzeba ułożyć na rozbitej wołowinie i delikatnie wklepać je do mięsa.
  4. Kolejnym krokiem jest posmarowanie wewnętrznej strony polędwicy ostrą musztardą.
  5. Na rozsmarowanej musztardzie trzeba położyć posiekaną w piórka cebulę i plastry kiszonego ogórka.
  6. Następnie trzeba ściśle zawinąć rolady śląskie i obwiązać je bawełnianym sznurkiem do wędlin.
  7. Rolady obtoczyć z każdej strony w mące pszennej, a następnie smażyć na klarowanym maśle.
  8. Gdy rolady nabiorą złoto-brązowego koloru, należy dolać bulion wołowy z liściem laurowym i zielem angielskim.
  9. Rolada śląska powinna być duszona pod przykryciem przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż będzie delikatna.
  10. Gotowa rolada śląska tradycyjne podawana jest z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Danie polewa się sosem własnym, wytworzonym podczas duszenia się mięsa.

Nadzienie do rolady

Ponadto wewnątrz rolady można umieścić kawałki kiełbasy, plastry słoniny lub posiekaną natkę pietruszki. W środku nieraz można znaleźć też wędzonkę, która nadaje daniu intensywnego smaku. Ponadto warto połączyć przyprawy bezpośrednio z musztardą. Smak mięsa podkreśli oregano, tymianek, lubczyk i majeranek. Smakosze pikantnych dań chętnie sięgają po ostrą mieloną paprykę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna