Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek. Trzeba zjeść pączka, by się nam wiodło

Redakcja
Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w tłusty czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy.

Czym się objadać, chyba nie ma wątpliwości – faworki, oponki, lukrowe babeczki i oczywiście… pączki. Pyszne, okrągłe i różnorodne.  Zgodnie z ludowym powiedzeniem "kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło", Polacy z przyjemnością kosztują  przeróżnych rodzajów tego smakołyku.

Kilka słów o słodkościach

Słodki czwartek towarzyszy nam już ładnych parę wieków.

W połączeniu tradycji ludowej oraz chrześcijańskiej jest symbolem pożegnania hucznego karnawału i dniem, w który dostarczamy sobie zapasu energii na zbliżający się post.

 

Także w starożytności jedząc kaloryczne potrawy świętowano odejście zimy i przywitanie wiosny. Już w tamtych czasach na stołach pojawiały się pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, miały raczej charakter wytrawny, aniżeli słodki, a sposób ich podania stał się symbolem obfitości. W Polsce występowały także pączki z orzechową „niespodzianką”. Podobno ten kto trafił na orzech w środku, cieszył się niebywałym szczęściem. Obecnie pączki przyrządzane są z ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu. Jak widać tradycja przetrwała, a pączki wciąż są jej nieodłącznym elementem – mimo, iż w innej postaci, dalej pyszne, sycące i pożądane.

Dzień łasuchów

Tłusty czwartek to z całą pewnością święto wszystkich łasuchów i smakoszy słodkich przekąsek. Nic dziwnego, skoro sposobów na osłodzenie tego dnia jest co niemiara, a tradycji musi przecież stać się zadość!

Statystyczy Polak w słodki czwartek zjada od 2 do 3 pączków, a niektórzy urządzają nawet zawody w ich pożeraniu.

 

Te pochłanianie w najszybszym tempie to zazwyczaj klasyczne – nadziewane konfiturą różaną, budyniem lub z nutką adwokata. Żeby móc powiedzieć „ale słodko!” każdy oczywiście otulony jest lukrową polewą lub obsypany cukrem pudrem. Bardziej wyszukanych propozycji znajdziemy kosztując słynne amerykańskie dounuty z dziurką w środku. Są tym bardziej urocze i cukierkowe poprzez pastelowe barwy polewy oraz kolorową posypkę. Warto spróbować także pączków w wersji hiszpańskiej, które oprócz innego smaku, mają również bardziej karbowaną powierzchnię. No cóż, do wyboru, do koloru – każdy znajdzie coś dla siebie!

Tradycyjna alternatywa

Mimo, że tłusty czwartek kojarzy się głównie z pysznymi pączkami, pamiętajmy w jaki sposób były one przygotowywane pierwotnie. A no właśnie - m.in. na słono! Dlaczego by pośród wszystkich słodkości nie znaleźć miejsca na coś bardziej wytrawnego? Aby całkowicie nie odchodzić od elementu słodkości, można spróbować także propozycji słono-słodkich. Pamiętajmy, aby składniki dobierać również pod względem walorów dodatkowych. W końcu tłusty czwartek ma zgromadzić w nas energię na najbliższy czas, a także poprawić nastrój.

- Dobrą alternatywą dla pysznych słodkości będą przekąski z udziałem składników o właściwościach antydepresyjnych, np. sera żółtego. Oprócz cennych wartości odżywczych ser zawiera także witaminy z grupy B odpowiedzialne za poprawę naszego nastroju oraz dobry humor.  – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

 

A w tłusty czwartek możemy  przygotować smaczne i niezwykle proste w wykonaniu kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem.

Kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 150 g sera (w przepisie polecana Gouda MSM Mońki)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta)

Wykonanie:

Paprykę umyć i bardzo drobno pokroić. Liście opłukać, osuszyć i posiekać. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmieszać mąkę, posiekane masło, ser, bazylię oraz paprykę. Zagnieść ciasto na stolnicy i uformowane wsadzić do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkować masę na ok. 2 cm i foremkami wyciąć ciasteczka (kształt jest dowolny). Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min. Gotowe spożywać na zimno.

Źródło: materiały prasowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna