W skrócie
Tom kha to zupa kokosowa znana i lubiana w Tajlandii. Przepis na pożywną zupę zdradza Linh Ziółkowska, menadżerka warszawskiej restauracji Wi-Taj serwującej dania kuchni tajskiej. W proponowanym daniu korzysta się z azjatyckich grzybów shimeji. W Polsce łatwo dostępnych w sklepach z azjatycką żywnością lub w dyskontach spożywczych na półkach z orientalnymi produktami. Zobacz przepis na obłędną w smaku zupę tom kha z grzybami.
Tom kha — przepis na azjatycką zupę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 5 cm imbiru,
- 3 łodygi trawy cytrynowej,
- 800 ml mleka kokosowego,
- 800 ml wody,
- 200 g tofu,
- 200 g grzybów shimeji,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 1 papryczka chili,
- 6 liści kafiru,
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki soku z limonki,
- posiekana kolendra i kolendra meksykańska.
Jak zrobić tajską zupę tom kha?
Przygotowanie:
- Imbir trzeba obrać i pokroić na cienkie, 2-3 mm plasterki.
- Następnie łodygi trawy cytrynowej należy obrać z zewnętrznych twardych liści, zmiażdżyć, pokroić na długie, 4-6 cm ukośne plastry.
- Następnie wlać do garnka mleko kokosowe, wodę i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Od momentu wrzenia należy gotować przez 5-8 minut.
- W międzyczasie przygotować resztę składników. Tofu odsączyć i pokroić na 3 cm kawałki, lekko obsmażyć z każdej strony na oleju do uzyskania złotej skórki.
- Cebulę trzeba obrać i pokroić w piórka, pomidory pokroić na ósemki, shimeji oczyścić i usunąć korzenie, a chili pokroić na plasterki.
- Dodać wszystko do garnka razem z liśćmi kafiru, sosem sojowym i solą, gotować na małym ogniu przez 8-10 minut.
- Na koniec tom kha trzeba doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dorzucić posiekaną kolendrę.
Azjatyckie grzyby jadalne w kuchni
Kuchnia azjatycka to prawdziwe bogactwo przepisów korzystających z grzybów. Na bulionie grzybowym na grzybach shitake można przyrządzić ramen albo zupę miso z grzybami shimeji.
Warto wiedzieć, że grzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, a ich nazwa tłumaczona z języka japońskiego oznacza grzyby rosnące głęboko w lesie. Ich wygląd przypomina nieco opieńki, ponieważ łączą się w pęki. Ich smak nie przypomina jednak smaku tradycyjnych grzybów – są one lekko pikantne, a dzięki obróbce termicznej zyskują jeszcze głębszego aromatu. Można je smażyć, piec i gotować, doskonale łączą się z makaronem, ryżem oraz jako dodatek do zup. W galerii możesz dowiedzieć się więcej na temat grzybów shitake i mun.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?