Spis treści
Szykuje się zakaz sprzedaży żywego karpia
Być może już wkrótce sprzedaż żywego karpia przejdzie do historii. W połowie listopada na łamach Rzeczpospolitej padła taka zapowiedź ze strony posłanki Katarzyny Piekarskiej. Posłanka zapowiada w listopadzie 2023 roku złożenie z grupą posłów projektu, według którego sprzedaż żywych ryb będzie możliwa wyłącznie w przypadku narybku i egzemplarzy akwariowych.
– Świat się zmienia, a najlepsza idea to taka, na którą przyszedł czas. Jeśli popatrzymy na badania opinii publicznej, nadszedł właśnie moment na zakaz sprzedaży żywego karpia – mówiła gazecie Katarzyna Piekarska z Koalicji Obywatelskiej, członkini Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt.
Gdzie kupić żywego karpia? Sprzedawcy zapraszają z wiaderkiem
Na pytanie, gdzie kupić żywego karpia pada coraz mniej odpowiedzi, bo jak wspomnieliśmy, sklepy sieciowe na ogół odeszły od takiej formy sprzedaży. Żywe ryby oferują jeszcze gospodarstwa rybackie. W województwie małopolskim żywy karp z własnej hodowli kosztuje 28 zł/kg. Producent z Kujawsko-Pomorskiego w sprzedaży detalicznej podaje cenę za żywego karpia w przedziale wagowym 1,5 - 3 kilogramy 27 zł za kg.
Autor ogłoszenia z województwa wielkopolskiego zapewnia, że ryby utrzymuje w warunkach humanitarnych, basenach odpowiedniej wielkości z profesjonalnymi napowietrzaczami oraz z zachowaniem wszelkich warunków sanitarnych. Dodaje, że posiada aktualne badania ryb oraz zgodę na sprzedaż żywego karpia. Cena detaliczna 27-30 zł w zależności od ilości. Sprzedawca zaznacza, że po żywego karpia można pojawić się wyłącznie z wiaderkami, wiaderka można pożyczyć lub kupić również na miejscu.
Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii
Zanim to jednak nastąpi i zakaz handlu żywym karpiem wejdzie w życie, przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia 2023 część z nas kupi żywego karpia. Główny Lekarz Weterynarii przypomina, jak się z taką rybą obchodzić. Zalecenia dotyczą zarówno punktów sprzedaży, jak i klientów.
Nie ma drugiej takiej okazji w roku, gdy tak często kupujemy karpia. Właśnie dlatego, że w grudniu jego sprzedaż rośnie, Główny Lekarz Weterynarii przypomina zalecenia dotyczące żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej.
Ogólne zasady, jakie można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, wynikają z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122); rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania; opinii naukowych; statystyki GUS, wymienia GLW.
Zanim jednak podaje się zalecenia w zakresie uśmiercania ryb czy ich transportu, Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po ich uprzednim uśmierceniu.
Uśmiercanie karpia i innych ryb
Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej mówią o tym, by uśmiercanie przeprowadzać w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Tu GLW przypomina, że zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
Metodą uśmiercenia może być uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Zabronione jest uśmiercanie ryb w obecności dzieci. Miejsce ogłuszania i uśmiercania powinno być osłonięte, wydzielone. Pełnoletni sprzedawca końcowy powinien być przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
Jak przenieść żywego karpia do domu?
Główny Lekarz Weterynarii wydał także zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych.
Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę — podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania. Ryba nie powinna być wygięta bez możliwości zmiany pozycji. Taka wskazówka dotyczy przede wszystkim pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb, wskazuje GLW.
Z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
Czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu powinien być jak najkrótszy.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?