Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłodzielnia w Zambrowie oficjalnie otwarta. Całość kosztowała Miasto około 10 tys. zł

Redakcja
Wideo
od 16 lat
20 października nastąpiło oficjalne otwarcie tzw. jadłodzielni w Zambrowie. Jest to miejsce, gdzie można podzielić się jedzeniem. Ma to służyć nie marnowaniu się żywności, a przede wszystkim pomocy potrzebującym. Jadłodzielnia zlokalizowana jest na terenie OWR Caritas przy al. Wojska Polskiego 49.

Jadłodzielnię tworzą dwie lodówki, które Miasto zakupiło kilka miesięcy temu. Lodówki posiadają drewnianą zabudowę z daszkiem. Całość kosztowała Miasto około 10 tys. zł. W tej chwili konstrukcja jest ustawiona przed budynkiem Caritasu, jednak na zimę zostanie przeniesiona do wewnątrz pomieszczenia.

- „My, jako pracownicy Caritasu, cieszymy się, że zostało to postawione tutaj – jako miejsce docenione przez pana burmistrza. (…) Na co dzień zajmujemy się pomocą, świadczymy różnorakie wparcie osobom tego potrzebującym – osobom bezdomnym lub na granicy bezdomności” – powiedział kierownik OWR Caritas w Zambrowie Sławomir Tarnowski.

Do jadłodzielni w Zambrowie od poniedziałku do piątku, od godziny 8:00 do 19:00, każdy może zarówno przynieść żywność, jak i bezpłatnie poczęstować się jedzeniem. Należy pamiętać, że korzystamy z produktów na własną odpowiedzialność.

Do jadłodzielni można przynosić:

  • produkty które są dobre, czyli takie, jakie sami moglibyśmy zjeść,
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed (, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia (należy spożyć do ),
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach,
  • Wyroby własne, na przykład ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania,
  • Dania przygotowane własnoręcznie szczelnie zakorkowane,
  • Sery jogurty twarogi,
  • Żywność, której nie dasz rady zagospodarować chcesz bezpłatnie poczęstować innych.

Do jadłodzielni nie należy przynosić:

  • alkoholu,
  • surowego mięsa,
  • produktów z niepasteryzowanego mleka,
  • potraw zawierających surowe jaja, w tym kremy domowe majonezy itp.,
  • produktów napoczętych, na przykład otwartych puszek czy też słoików,
  • produktów wymagających trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów które przekroczyły termin przydatności do spożycia („należy spożyć do…”)
  • produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka,
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi lub komunalnymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna