MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić musztardę w domu? Poznaj przepis na domowy sos do mięs i sałatek. Te rodzaje musztardy warto znać

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Musztarda przygotowywana jest z nasion gorczycy, która jest rośliną jednoroczną.
Musztarda przygotowywana jest z nasion gorczycy, która jest rośliną jednoroczną. Getty Images/gabrielabertolini
W kalendarzu świąt nietypowych Dzień Musztardy przypada 5 sierpnia. Musztarda będzie znakomitym dodatkiem do kanapek z wędliną, do marynowania mięs, a nawet jako farsz do jajek na twardo. Przyjrzeliśmy się rodzajom musztardy i jak zrobić musztardę w domu.

W skrócie

Musztarda produkowana jest z gorczycy, a właściwie z ziaren jednorocznej rośliny. Znaną przyprawę produkuje się z trzech rodzajów gorczycy czarnej, jasnej, sarepskiej (nazwa pochodzi od regionu Sarepta w Rosji). Każdy gatunek gorczycy wpływa na kolor musztardy i na jej smak. Ogólnie gorczyca ma małe wymagania glebowe, jednak potrzebuje regularnego nawodnienia.

Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się więcej o musztardzie

Musztarda – przepis na domowy sos

Składniki:

  • 200 g gorczycy jasnej, czarnej lub sarepskiej,
  • 200 ml białego wina lub octu winnego zmieszanego z wodą 1:1,
  • 5 g soli,
  • 10 g miodu,
  • 120 ml wody.

Jak zrobić musztardę w domu?

Przygotowanie:

  1. Nasiona gorczycy należy zalać białym winem lub rozcieńczonym octem winnym. Należy je przykryć folią spożywczą i odstawić do zmacerowania na 1-2 dni. Gdy gorczyca wchłonie cały płyn, to można ją miksować.
  2. Nasączone nasiona gorczycy trzeba umieścić w blenderze kielichowym wraz z solą i miodem. Całość należy powoli mieszać, wlewając cienką strużką wodę.
  3. Należy miksować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Im dłużej gorczyca będzie miksowana, tym musztarda będzie gładsza.
  4. Musztardę należy przełożyć do słoika i odstawić na około 2 tygodnie. Przez ten czas zmniejszy się ostrość sosu i przegryzą się pozostałe składniki.
  5. Gotowa musztarda może być długo przechowywana w lodówce.

Rodzaje musztardy

W sklepach spożywczych można spotkać różne wersje sosu z gorczycy. Musztarda jest sosem przygotowywanym najczęściej na bazie octu.

  • Musztarda rosyjska przygotowywana jest na bazie gorczycy sarepskiej i czarnej. Wyróżnia się ostrym smakiem. W strukturze widoczne są ziarna gorczycy.
  • Musztarda Dijon produkowana jest z niedojrzałego moszczu winnego i gorczycy czarnej. Wyróżnia się delikatnie ostrym smakiem z owocowym posmakiem. Produkowana we Francji od XIV wieku w miejscowości Dijon.
  • Musztarda sarepska przygotowywana jest z gorczycy sarepskiej i octu. Świetnie smakuje podawana z kiełbasą z ogniska lub z mięsem z grilla.

W Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych Ameryki popularne są mielone i suszone ziarna gorczycy. Od czasu do czasu mieszane z pieprzem cayenne. Tak przygotowana gorczyca zwana proszkiem musztardowym stosowana jest do aromatyzowania mięsa i piklowanych warzyw.

Zastosowanie musztardy w kuchni

Różne rodzaje musztardy można stosować w podobny sposób. Należy dostosować rodzaj do własnych preferencji smakowych. Najczęściej musztarda stosowana jest do marynowania mięsa, do doprawiania potraw z grilla, sosów sałatkowych, a także jako dodatek do kanapek.

Musztarda znika z półek we Francji

W połowie lipca 2022 roku na półkach sklepów spożywczych we Francji, zaczęło brakować musztardy. Dla Francuzów to prawdziwa kulinarna katastrofa. Sos przygotowywany z ziaren gorczycy jest podstawowym składnikiem kuchni francuskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niej:

  • sos winegret,
  • francuskiego majonezu,
  • lub po prostu doprawienia mięsa z grilla.

Ziarna gorczycy wykorzystywane do produkcji musztardy Dijon sprowadzane są w większości z Kanady. Zbiór plonu musztardy spadł w 2021 roku o 50% w odniesieniu do roku poprzedniego. Głównymi przyczynami jest susza i upały przechodzące nad Kanadą.

„Głównym problemem są zmiany klimatyczne, a rezultatem jest ten niedobór. Nie możemy reagować na zamówienia, które otrzymujemy, a ceny detaliczne wzrosły aż o 25 procent, odzwierciedlając gwałtownie rosnące koszty nasion” — powiedział Luca Vandermaesena, dyrektora dużego producenta musztardy Reine de Dijon i prezesa Burgundzkiego Stowarzyszenia Musztardy w wywiadzie dla „The New York Times”.

Konsumenci są tak spragnieni musztardy, że przychodzą osobiście do siedziby producenta, prosząc o sprzedaż zalegających zapasów. Powodem tego zachowania jest szerząca się plotka, jakoby musztarda była przetrzymywana w magazynach, aby potem sprzedawać ją po wyższych cenach.

W niektórych sieciach sklepów wprowadzono reglamentację produktów. Wielu Francuzów wyraża też oburzenie, że francuska musztarda nie jest w pełni francuska i trzeba czekać na importowane ziarna gorczycy.

Musztarda przygotowywana jest z nasion gorczycy, która jest rośliną jednoroczną.

Jak zrobić musztardę w domu? Poznaj przepis na domowy sos do...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Źródło:

Dodaj firmę Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić musztardę w domu? Poznaj przepis na domowy sos do mięs i sałatek. Te rodzaje musztardy warto znać - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna