MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić ocet jabłkowy? Poznaj przepis na zdrowy składnik sosu do surówek. W sezonie będzie taniej niż w sklepie

Anna Daniluk
Tradycyjny ocet jabłkowy powstaje z owoców ze starych odmian jabłoni. Poza nieobranymi owocami można także fermentować obierki jabłek.
Tradycyjny ocet jabłkowy powstaje z owoców ze starych odmian jabłoni. Poza nieobranymi owocami można także fermentować obierki jabłek. 123rf.com/voneisenstein/zdjęcie ilustracyjne
Ocet jabłkowy to zdrowy składnik surówek i sałatek. Można także dodać odrobinę do wody gazowanej, tworząc interesujący w smaku napój orzeźwiający na lato. Jednak, decydując się na jego samodzielną produkcję, należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż proces wstępnej fermentacji wymaga przynajmniej dwóch tygodni w ciepłym pomieszczeniu. Zobacz przepis na domowy ocet z jabłek.

W skrócie

Ocet jabłkowy to niezwykle smaczny produkt, który urozmaici smak domowych surówek. Przy tym zrobienie własnoręczne octu jabłkowego będzie na każdą kieszeń. W sklepach internetowych ocet jabłkowy sprzedawany jest nawet w zawrotnej cenie 100 złotych za litr. Ciekawostką jest, że ocet z mniej oczywistych owoców np.: z czerwonej porzeczki lub z malin jest nawet dwukrotnie droższy. Dlatego zachęcamy do zrobienia własnych przetworów i nastawienia domowego octu z jabłek.

Ocet jabłkowy – przepis do spiżarni

Liczba porcji: 2 butelki.
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 2 tygodnie fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g jabłek albo pulpy po wyciskaniu soku,
  • 1 l wody,
  • 30 g cukru.

Czytaj także: Do kanapek podaję cukinię marynowaną na szybko. Zrobisz ją w 15 minut

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy umyć i pokroić w kostkę. Jabłka można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie trzeba obierać, ani usuwać pestek.
  2. Ocet jabłkowy można także przygotować z obierek, a nawet ogryzków. Dzięki temu nie zmarnujecie nawet grama owoców.
  3. Wysoki słoik należy umyć i wyparzyć. Następnie można włożyć do słoja pokrojone lub starte jabłka.
  4. W garnku należy podgrzać wodę i wsypać do niej cukier. Płyn należy mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Gorącą wodę należy odstawić do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową.
  6. Następnie jabłka należy zalać wodą z cukrem, przykryć gazą lub lnianą ściereczką i odstawić do ciepłego i przyciemnionego miejsca.
  7. Przez pierwsze 5 dni ocet należy mieszać codziennie mieszać czystą łyżką, aby ułatwić fermentację.
  8. Wstępna fermentacja octu jabłkowego będzie trwać minimum 2 tygodnie. Maksymalnie do miesiąca. Czas uzależniony jest od temperatury pomieszczenia.
  9. Gdy na powierzchni octu pojawi się biały filtr (niebędący pleśnią) to znak, że zaczęła się fermentacja octowa.
  10. Po tym czasie octu jabłkowego nie trzeba już mieszać, a odstawić na kolejne dwa tygodnie.
  11. Gdy ocet jabłkowy będzie charakterystycznie pachniał, można go przecedzić i przefiltrować przez gazę.
  12. Na koniec ocet jabłkowy należy przelać do umytych i wyparzonych butelek.

Z jakich jabłek zrobić ocet?

Tradycyjny ocet jabłkowy powstaje z półsłodkich owoców ze starych odmian jabłoni. Dzięki zawartości naturalnej fruktozy proces fermentacji przebiega szybciej, a ostateczny produkt zyskuje wyjątkowy smak. Szczególnie warto sięgać po winne jabłka np.: Szara Reneta i Antonówka.

Ile cukru na 1 litr wody do octu jabłkowego?

Standardową proporcją podczas przyrządzania domowych octów owocowych jest użycie 30 g cukru na 1 litr wody. Jednak, zamiast cukru białego można także wykorzystać inne słodziki ułatwiające fermentacje. Szczególnie polecamy miód, cukier trzcinowy lub egzotyczne syropy np.: z agawy.

Czy matkę octową można jeść?

Biały filtr pojawiający się w całym occie określa się matką octową. Nie jest to pleśń, która zazwyczaj ma nieregularny kształt i tworzy rodzaj skorupki na wierzchu przetworów. Matka octowa jest także zaczynem do innych octów. Z jej wykorzystaniem można zrobić także inne octy owocowe np.: z malin, rokitnika, gruszki, porzeczek lub agrestu. Matkę octową w odróżnieniu od pleśni można jeść i nie jest szkodliwa dla zdrowia.

Mamy nadzieję, że dzięki tym wskazówkom przygotujecie własny ocet z jabłek lub innych sezonowych owoców. Gotowy ocet można użyć także do spulchniania ciasta lub podkreślenia smaku warzyw w surówce.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna