W skrócie
Ocet jabłkowy to niezwykle smaczny produkt, który urozmaici smak domowych surówek. Przy tym zrobienie własnoręczne octu jabłkowego będzie na każdą kieszeń. W sklepach internetowych ocet jabłkowy sprzedawany jest nawet w zawrotnej cenie 100 złotych za litr. Ciekawostką jest, że ocet z mniej oczywistych owoców np.: z czerwonej porzeczki lub z malin jest nawet dwukrotnie droższy. Dlatego zachęcamy do zrobienia własnych przetworów i nastawienia domowego octu z jabłek.
Ocet jabłkowy – przepis do spiżarni
Liczba porcji: 2 butelki.
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 2 tygodnie fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g jabłek albo pulpy po wyciskaniu soku,
- 1 l wody,
- 30 g cukru.
Czytaj także: Do kanapek podaję cukinię marynowaną na szybko. Zrobisz ją w 15 minut
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
Przygotowanie:
- Jabłka należy umyć i pokroić w kostkę. Jabłka można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie trzeba obierać, ani usuwać pestek.
- Ocet jabłkowy można także przygotować z obierek, a nawet ogryzków. Dzięki temu nie zmarnujecie nawet grama owoców.
- Wysoki słoik należy umyć i wyparzyć. Następnie można włożyć do słoja pokrojone lub starte jabłka.
- W garnku należy podgrzać wodę i wsypać do niej cukier. Płyn należy mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Gorącą wodę należy odstawić do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową.
- Następnie jabłka należy zalać wodą z cukrem, przykryć gazą lub lnianą ściereczką i odstawić do ciepłego i przyciemnionego miejsca.
- Przez pierwsze 5 dni ocet należy mieszać codziennie mieszać czystą łyżką, aby ułatwić fermentację.
- Wstępna fermentacja octu jabłkowego będzie trwać minimum 2 tygodnie. Maksymalnie do miesiąca. Czas uzależniony jest od temperatury pomieszczenia.
- Gdy na powierzchni octu pojawi się biały filtr (niebędący pleśnią) to znak, że zaczęła się fermentacja octowa.
- Po tym czasie octu jabłkowego nie trzeba już mieszać, a odstawić na kolejne dwa tygodnie.
- Gdy ocet jabłkowy będzie charakterystycznie pachniał, można go przecedzić i przefiltrować przez gazę.
- Na koniec ocet jabłkowy należy przelać do umytych i wyparzonych butelek.
Z jakich jabłek zrobić ocet?
Tradycyjny ocet jabłkowy powstaje z półsłodkich owoców ze starych odmian jabłoni. Dzięki zawartości naturalnej fruktozy proces fermentacji przebiega szybciej, a ostateczny produkt zyskuje wyjątkowy smak. Szczególnie warto sięgać po winne jabłka np.: Szara Reneta i Antonówka.
Ile cukru na 1 litr wody do octu jabłkowego?
Standardową proporcją podczas przyrządzania domowych octów owocowych jest użycie 30 g cukru na 1 litr wody. Jednak, zamiast cukru białego można także wykorzystać inne słodziki ułatwiające fermentacje. Szczególnie polecamy miód, cukier trzcinowy lub egzotyczne syropy np.: z agawy.
Czytaj także: Masz dużo jabłek? Wypróbuj przepis na ocet jabłkowy z obierek lub całych owoców. Będzie taniej, niż w sklepie
Czy matkę octową można jeść?
Biały filtr pojawiający się w całym occie określa się matką octową. Nie jest to pleśń, która zazwyczaj ma nieregularny kształt i tworzy rodzaj skorupki na wierzchu przetworów. Matka octowa jest także zaczynem do innych octów. Z jej wykorzystaniem można zrobić także inne octy owocowe np.: z malin, rokitnika, gruszki, porzeczek lub agrestu. Matkę octową w odróżnieniu od pleśni można jeść i nie jest szkodliwa dla zdrowia.
Mamy nadzieję, że dzięki tym wskazówkom przygotujecie własny ocet z jabłek lub innych sezonowych owoców. Gotowy ocet można użyć także do spulchniania ciasta lub podkreślenia smaku warzyw w surówce.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?