Spis treści
Buraki na zimę wymagają nieco wysiłku i zaledwie kilku produktów. Przygotowałam przepis na sześć słoików po 550 mililitrów każdy. Oczywiście chcąc zrobić więcej – a warto, ponieważ buraczki można przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka lat – należy proporcjonalnie zwiększyć ilość wszystkich składników.
Przepis na buraczki na zimę
Liczba porcji: 6 słoików
Czas przygotowania: 1,5 - 2,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 kg buraków o podobnej wielkości,
- pół szklanki octu spirytusowego lub szklanka octu jabłkowego,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżka soli kamiennej,
- ok. 3 - 4 litrów wody do gotowania buraków + ok. 4 litrów do pasteryzacji.
Jak zrobić buraczki na zimę w słoikach?
- Buraki myjemy, odcinamy liście i ogonki.
- Buraki gotujemy od pół godziny do godziny, w zależności od ich wielkości, aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy.
- Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do dużej miski.
- Dodajemy ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy.
- Słoiki i zakrętki wyparzamy i dokładnie osuszamy.
- Starkowane buraki przekładamy do słoików, dociskając je łyżką. Nie nakładamy do pełna, ale zostawiamy wolną przestrzeń na około 3 centymetry wysokości słoika.
- Wycieramy brzegi słoików i zakręcamy.
- Na dno wysokiego garnka wykładamy ściereczkę bawełnianą lub kilka stron szarej gazety. Ustawiamy słoiki tak, by nie dotykały się nawzajem. Nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików. Przykrywamy garnek i gotujemy buraki przez około pół godziny.
- Słoiki wyciągamy i przekładamy na ręcznik. Gotowe!
Czym doprawić buraczki na zimę? Nie musi to być ocet
Ocet, cukier i sól to najpopularniejsze przyprawy dodawane do buraczków w słoikach. Jeżeli jednak nie przepadamy za octem lub po prostu chcemy przygotować łagodniejszą wersję weków, na przykład, by podawać je dzieciom, można z niego zrezygnować. Wówczas wystarczy dodać jedynie nieco cukru i soli (na 3 kilogramy buraków po dwie łyżki) albo wody z solą, sokiem z cytryny i z cukrem (na 3 kilogramy buraków dwie łyżki soli, 4 łyżki soku z cytryny, dwie łyżki cukru i szklanka wody).
Po wyciągnięciu buraczków do obiadu warto je jeszcze doprawić. Dodatki dobierzmy według uznania, ale polecam jeszcze nieco octu, odrobinę cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowana surówka będzie pasować między innymi do pieczeni, kotletów mielonych czy też schabowych.
Popularne są również buraczki na ciepło. Wówczas należy na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić na nim pół jednej cebuli pokrojonej w kostkę i dodać łyżeczkę mąki. Chwilę zasmażać i dodać buraczki ze słoika. Można dodać też łyżkę kwaśnej śmietany.
Suszarki do warzyw i owoców
Szeremeta odrzuciła pół miliona
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?