MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kremowe pióra

(pb)
Penne rigate, czyli pióra rogate. Świetne do pasty. Sos ma się gdzie chować.
Penne rigate, czyli pióra rogate. Świetne do pasty. Sos ma się gdzie chować.
Pasta to wynalazek idealny dla zabieganych gospodyń domowych z trójką dzieciaków na głowie, ale też i dla singli rodzaju męskiego oddających się clubbingowi. Wystarczy makaron i sos, by nasycić żołądek i dostarczyć sporej rozrywki kubkom smakowym.

Jedną z najbardziej smakowitych odmian pasty jest penne (uwaga, penne, a nie pene; pene to po włosku męski członek), czyli pióra śmietanowe z parmezanem.

Składniki: kilka łyżek oliwy, kilka ząbków czosnku, 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazura, 500 ml śmietany 18-tki, 100 g parmezanu, kapary, oliwki, 300 g makaronu penne.

Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta aż stanie się al dente (lekko twardy). W tym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Zapach będzie dość specyficzny, ale cierpliwości. Gdy ser się rozpuści, wlewamy śmietanę i zagotowujemy na wolnym ogniu. Teraz czas na tarty parmezan, kapary i pokrojone oliwki. Gdy sos stanie się jednorodny, znak to niechybny, że zbliża się czas konsumpcji.

Przygotowanie soso powinno zabrać tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i wlewamy sos. Drobna uwaga: prawdziwej pasty nie podaje się jak w niektórych polskich knajpach, gdzie na makaron kładzie się po prostu łyżkę sosu. Pasta to sos wymieszany z makaronem, sos, który przykelja się i tworzy jedną potrawę.

Penne tak przygotowane nie wymaga przyprawiania. Parmezan i kapary są wystarczająco słone, ser pleśniowy daje charakterystyczną goryczkę. Chętni mogą dosypać kilka szczypt tymianku. Komponuje się znakomicie ze schłodzonym wytrawnym białym winem.

Znacie ciekawe przepisy? Nadeślijcie je do nas! Najciekawsze zamieścimy w naszym serwisie i nagrodzimy upominkami firmowymi. Zapraszamy też do dyskusji na forum. Czekamy pod adresem [email protected].

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna