MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść jabłek? Zakaz dotyczy nie tylko alergików. Przy tych lekach nie wolno pić soku jabłkowego

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Jabłka to jeden z najpopularniejszych w Polsce owoców. Są cenione za dużą zawartość błonnika, witaminy C i potasu. Jednak nie wszyscy powinni je jeść, m.in. dlatego, że przy niektórych schorzeniach mogą prowadzić do podrażnienia układu pokarmowego i zaostrzyć objawy choroby. Zobacz, przy jakich dolegliwościach należy unikać lub ograniczać spożywanie jabłek.

Spis treści

Choć jabłka uznawane są bardzo zdrowe owoce, są osoby, które muszą być bardzo ostrożne we włączaniu ich do swojej codziennej diety.
Choć jabłka uznawane są bardzo zdrowe owoce, są osoby, które muszą być bardzo ostrożne we włączaniu ich do swojej codziennej diety. pvproductions/Freepik

Kiedy należy zrezygnować z jedzenia jabłek?

Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, wspierającego pracę jelit i układu trawiennego. Dostarczają także znacznych ilości kwasu askrobinowego i potasu. Jednak nie każdy może cieszyć się ich walorami i smakiem.

Zobacz w naszej galerii, kiedy jabłka mogą szkodzić?

Ile jabłek można jeść dziennie?

Szacuje się, że przeciętny człowiek może jeść od jednego do dwóch jabłek dziennie. Jedzenie większej liczby może nieść za sobą potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia skutki uboczne.

Czytaj także: Sieć sklepów wycofuje napój owocowy. Wykryto w nim toksyny, spożycie grozi ostrym zatruciem

Zbyt dużo ilość błonnika w diecie – w szczególności u osób, które nie jedzą go zbyt wiele na co dzień – może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, w tym luźnych stolców, a czasem biegunki oraz bólów brzucha, skurczy i wzdęć.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Jabłka jako owoce bogate w węglowodany, mogą zapewnić zastrzyk energii np. przed lub po treningu, a także poprawić humor, ponieważ pomagają uwolnić neuroprzekaźniki „dobrego samopoczucia”, czyli serotoninę. Jednak według eksperta ds. żywienia dr. Josha Axe'a, D.N.M., C.N.S., jedzenie zbyt dużej ilości jabłek, może prowadzić do wystąpienia wahań poziomu cukru we krwi, co objawia się przez pogorszenie samopoczucia. Może to również prowadzić do tego, że będziemy mieli ochotę na więcej… cukru.

Zobacz także: Zanim pojawią się owoce, wykorzystaj kwiaty dla zdrowia i urody

Jedzenie więcej niż dwóch jabłek może także utrudniać pozbycie się zbędnych kilogramów, a nawet przyczyniać się do przybierania na wadze. Dzieje się tak, ponieważ organizm najpierw spala węglowodany np. te pochodzące z owoców, a dopiero później czerpie energię ze zgromadzonego tłuszczu.

Ostrożnością w jedzeniu jabłek powinny także wykazać się osoby, które mają wrażliwe zęby. Jako kwaśne owoce, jabłka mogą uszkadzać szkliwo, można tego uniknąć, spożywając je jako część posiłku i żując tylnymi zębami.

Sprawdź, czy przy lekach, które przyjmujesz lub przechodzonych obecnie chorobach, nie musisz ograniczyć jedzenia jabłek lub picia soku jabłkowego.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna