Składniki: 50 dkg mielonego mięsa, 1 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki), dwie duże cebule, puszka czerwonej fasoli (po prawdzie w Meksyku podaje się fasolę czarną, ale o tą w Polsce trudniej), puszka kukurydzy, dwie papryki (czerwona i zielona), 10 dkg śmietany 12-proc., łyżka mąki, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, ewentualnie pikantny sos paprykowy (może być tabasco).
Wykonanie: Przygotować bulion. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, przesmażyć. Po kilku minutach przełożyć zawartość patelni przełożyć do zagotowanego bulionu. Dodać paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. (W wersji bardziej pracochłonnej, ale i smaczniejszej obraną paprykę należy włożyć na 20 minut do rozgrzanego piekarnika, po czym obrać ze skórki). Zagotować. Dodać odcedzoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy oraz mąkę. Dodać do zupy. Dodać paprykę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą pastą paprykową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?