MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Meksykańska sopa con carne

(pb)
Czerwona fasola to składnik obowiązkowy pikantnej zupy meksykańskiej
Czerwona fasola to składnik obowiązkowy pikantnej zupy meksykańskiej
Kuchnia tex-mex kojarzy się z pikantnymi sosami, papryką, kukurydzą i czerwoną fasolą. I słusznie! Meksykańska zupa z mielonym mięsem to klasyka gatunku.

Składniki: 50 dkg mielonego mięsa, 1 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki), dwie duże cebule, puszka czerwonej fasoli (po prawdzie w Meksyku podaje się fasolę czarną, ale o tą w Polsce trudniej), puszka kukurydzy, dwie papryki (czerwona i zielona), 10 dkg śmietany 12-proc., łyżka mąki, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, ewentualnie pikantny sos paprykowy (może być tabasco).

Wykonanie: Przygotować bulion. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, przesmażyć. Po kilku minutach przełożyć zawartość patelni przełożyć do zagotowanego bulionu. Dodać paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. (W wersji bardziej pracochłonnej, ale i smaczniejszej obraną paprykę należy włożyć na 20 minut do rozgrzanego piekarnika, po czym obrać ze skórki). Zagotować. Dodać odcedzoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy oraz mąkę. Dodać do zupy. Dodać paprykę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą pastą paprykową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna