MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze kruche ciastka z marmoladą. Są wyjątkowo maślane, delikatne i pyszne. Smak, który pamiętasz z dzieciństwa

Katarzyna Puczyńska
Takie ciasteczka to dla wielu smak dzieciństwa. Są delikatne, maślane i idealnie słodkie. Zobacz, jak przygotować wyśmienite kruche ciastka z marmoladą. Kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Takie ciasteczka to dla wielu smak dzieciństwa. Są delikatne, maślane i idealnie słodkie. Zobacz, jak przygotować wyśmienite kruche ciastka z marmoladą. Kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem to znany i lubiany przysmak. Podpowiadam, jak możesz je samodzielnie przygotować w domu. To prostsze niż myślisz! Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pachnące masłem, delikatne ciasteczka przełożone słodką marmoladą. Smakują, jak z czasów dzieciństwa. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na kruche ciasteczka.

W skrócie:

Proponuję sprawdzony przepis na tradycyjne kruche ciasteczka przekładane marmoladą. Możesz przygotować je na specjalne okazje lub gdy tylko najdzie cię ochota na słodką przekąskę. Poziom trudności przygotowania ciastek określiłam jako średni, ponieważ zagniecenie kruchego ciasta wymaga nieco wprawy. Ale nie przejmuj się, z podanymi wskazówkami na pewno wszystko się uda. Dodatkowo warto pamiętać, że samodzielne pieczenie ciastek jest przyjemne, satysfakcjonujące i dużo tańsze niż kupowanie gotowych słodkości. Możemy użyć samych dobrych, sprawdzonych składników, a dodatkowo w czasie pieczenia w domu unosi się piękny zapach.

Zobacz w galerii, jak przygotować kruche ciasteczka z marmoladą.

Przepis na kruche ciastka z marmoladą

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 32 ciasteczka
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła zimnego,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki zimnej wody lub kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
  • marmolada lub dżem, powidła,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić kruche ciastka z marmoladą?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i zimną wodę.
  3. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć rękami w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, to dodaj jeszcze łyżkę zimnej wody.
  4. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  5. Porcje ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5 mm.
  6. Wykrawaj krążki lub kwiatki, w połowie wyciętych ciastek zrób pośrodku otwór. Możesz go wyciąć małym kieliszkiem lub specjalną foremką.
  7. Piecz ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
  8. Wystudź ciastka.
  9. Posmaruj ciastka marmoladą i sklejaj po dwa: ciastko z otworem powinno być na górze.
  10. Posyp ciastka cukrem pudrem dla dekoracji.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsze kruche ciastka z marmoladą. Są wyjątkowo maślane, delikatne i pyszne. Smak, który pamiętasz z dzieciństwa - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna