W skrócie
Zimą często tęsknię za pomidorami i ogórkami, ale niestety te szklarniowe są przeważnie mało smaczne, by nie powiedzieć, że niejadalne. Szkoda mi nawet wydawać na nie pieniądze. Dlatego w tym czasie przygotowuję chętniej pieczone, sezonowe warzywa. Wystarczy je obrać, upiec i podać z pysznym dressingiem. Są świetne jako samodzielna przekąska, na imprezę i na kolację. Doskonale smakują także jako dodatek do pieczonego mięsa zamiast surówki. Proponuję przygotować do warzyw łatwy, ale obłędnie pyszny sos z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem.
Pieczone warzywa – pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + 60 minut pieczenia
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 1 mały batat,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- kilka różyczek kalafiora,
- pół małej cukinii,
- pół małego bakłażana,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- łyżeczka tymianku,
- pół cytryny,
- sól.
Na sos do warzyw:
- 2 suszone pomidory,
- dwie łyżki majonezu,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Polecam także: Pyszna surówka z pora z nietypowym dodatkiem
Na zdjęciach w naszej galerii zobaczysz, jak przygotować pieczone warzywa i pyszny dip z suszonych pomidorów
Jak przygotować pieczone warzywa?
- Warzywa obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Jeśli wolisz, możesz zostawić skórkę na cukinii, ponieważ i tak zmięknie. Ewentualnie ściągnij pojedyncze paski skóry. Bakłażana i papryki nie obierałam.
- Główki czosnku nie obierałam, tylko przekroiłam w poprzek.
- Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i ułożyłam na niej warzywa.
- Na środku ułożyłam połówki główki czosnku. W trakcie pieczenia zmiękną i uwolnią swój aromat. Będą potrzebne także do sosu.
- Posoliłam warzywa, posypałam tymiankiem, skropiłam oliwą i sokiem z cytryny.
- Wstawiłam warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut. Przykryłam je płachtą papieru do pieczenia, aby nie spaliły się z wierzchu.
- Kiedy warzywa się upiekły, przygotowałam sos.
- Upieczony czosnek wycisnęłam ze skórki do kielicha blendera.
- Dodałam do niego majonez, oliwę, pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Zblendowałam sos na gładką masę.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?