MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Porady Federacji Konsumentów: Żywność ekologiczna. Certyfikaty i oznaczenia

opr. (d)
W przetwórstwie produktów rolnictwa ekologicznego można stosować jedynie te składniki i substancje dodatkowe, które w możliwie najmniejszym stopniu wpłyną na zmianę pierwotnych właściwości przetwarzanych produktów.
W przetwórstwie produktów rolnictwa ekologicznego można stosować jedynie te składniki i substancje dodatkowe, które w możliwie najmniejszym stopniu wpłyną na zmianę pierwotnych właściwości przetwarzanych produktów. sxc.hu
Produkt rolnictwa ekologicznego powinien zawierać co najmniej 95 proc. składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi.

Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania zgodny z zasadą zrównoważonego rozwoju, prowadzony z zastosowaniem naturalnych środków produkcji i hodowli, pobudzający przyrodnicze mechanizmy produkcji rolniczej, zapewniający trwałą żyzność gleby, zdrowotność roślin i zwierząt, m.in. poprzez właściwy dobór gatunków i odmian uwzględniających naturalną odporność na choroby, populacje i rasy miejscowe.

Jak tłumaczą eksperci z Federacji Konsumentów, rolnictwo ekologiczne gwarantuje, że w produkcji nie stosowano środków agrochemicznych, nie może jednak zagwarantować całkowitego ich braku, z powodu na ogólne zanieczyszczenie środowiska. Jeżeli pozostałości środków chemicznych występują, ich poziomy są na ogół znacznie niższe, niż dopuszczalne progi zanieczyszczeń produktów rolniczych. Zgodnie z kryteriami międzynarodowymi gospodarstwa ekologiczne muszą znajdować się w czystym środowisku, z dala od źródeł zanieczyszczeń przemysłowych, dróg o dużym ruchu.

W przetwórstwie produktów rolnictwa ekologicznego można stosować jedynie te składniki i substancje dodatkowe, które w możliwie najmniejszym stopniu wpłyną na zmianę pierwotnych właściwości przetwarzanych produktów. Produkty ekologiczne powinny być oznakowane i posiadać certyfikat zgodności produkcji lub przetwarzania metodami ekologicznymi wydany przez odpowiednią jednostkę certyfikującą upoważnioną przez właściwego ministra do spraw rolnictwa. Certyfikat zgodności jest wydawany po okresie przestawienia gospodarstwa rolnego na produkcję ekologiczną, który trwa co najmniej 2 lata. Produkt rolnictwa ekologicznego powinien zawierać co najmniej 95 proc. składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi.

Warunki prowadzenia produkcji rolniczej i przetwórstwa spożywczego metodami ekologicznymi, system kontroli i certyfikacji oraz obrót i znakowanie produktów rolnictwa ekologicznego reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna