Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaliśmy wyniki pierwszego etapu konkursu Bitwa Regionów. 10 najlepszych KGW przeszło do kolejnego etapu

Jakub Wróblewski
Jakub Wróblewski
Za nami I etap Bitwy Regionów. Poznaliśmy najwyżej ocenione koła gospodyń wiejskich. W II etapie zmierzy się 10 najlepszych kół z województwa podlaskiego. Konkurs organizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przez ostatnie 3 miesiące odbywały się pikniki z PRODUKTEM POLSKIM. Bogate programy pikników, obfitowały w szereg atrakcji, w tym występy zespołów ludowych, animacje, pokazy Straży Pożarnej, konkursy tematyczne, warsztaty rękodzielnicze, a także znakomite potrawy ukazujące bogactwo kulinarne każdego regionu sprawiały, że inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem osób odwiedzających. Podczas wydarzeń odbywał się I etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Panie przygotowywały i prezentowały tradycyjne potrawy regionalne charakterystyczne dla regionu działania KGW. Komisja konkursowa, w której skład wchodził lokalny ekspert kulinarny, oceniała potrawy wcześniej zgłoszone w formularzu zgłoszeniowym. Komisja konkursowa mogła przyznać maksymalnie 100 punktów. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.

Koła, które będą walczyły w II etapie Bitwy Regionów

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Rakowianki w Rakówku – Kiszka ziemniaczana, 98,39 pkt
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Pieńczykowie – Babka ziemniaczana 96,45 pkt
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach – KLECKYNĖ 96,13 pkt
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Płocicznie Tartak i Gawrych Rudzie “Gawryszki” – Kołduny 95,80 pkt
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Kobylińskie Maczki – Pijak w słoninie 95,78 pkt
  6. Koło Gospodyń Wiejskich w Karakulach – Salceson “Babuni” pieczony z podrobów 95,49 pkt
  7. Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki – Zaguby 95,22 pkt
  8. Koło Gospodyń Wiejskich w Obrubnikach Misz Masz – Pierogi z podlaskiej krainy94,80 pkt
  9. Koło Gospodyń Wiejskich Nadbużanki w Mielniku – Talarki z Buga 94,67 pkt
  10. Koło Gospodyń Wiejskich Rzędzianki w Wąsoszu – Staropolska golonka Rzędziana 94,05 pkt

II etap będzie polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, przez wyłonione w ramach Etapu I KGW, potrawy konkursowej podczas wydarzeń wojewódzkich. Do finału konkursu (Etap III) zostaną zakwalifikowane potrawy konkursowe najwyżej ocenione w Etapie II.

Zobacz też:Rolnicy. Podlasie. Koniec żniw u Moniki i Tomka. Jeden z ważnych etapów prac

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna