W skrócie:
Bardzo łatwy przepis na deser
Masz ochotę na pyszny deser, który jest bardzo prosty do przygotowania? Proponuję przepis na kokosowe karmelki. Zrobisz je bardzo łatwo i to z małej ilości składników — wystarczy mleko skondensowane niesłodzone, cukier i wiórki kokosowe. Jeśli wolisz, to możesz użyć samego mleka skondensowanego słodzonego. Ja jednak wolę osobno dodać tyle cukru ile chcę, by karmelki były troszkę mniej słodkie. Pamiętaj, by obserwować masę podczas gotowania i raz na jakiś czas zamieszać, by nie wykipiała. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak zrobić karmelki kokosowe.
Przepis na karmelki kokosowe
czas przygotowania: ok. 30 minut + 1 godzina schłodzenia masy
porcja na: 16 kuleczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 200 g cukru (jeśli używasz mleka słodzonego, to nie dodawaj cukru),
- 10 łyżek wiórków kokosowych,
- opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak zrobić karmelki z wiórkami kokosowymi?
- Wlej mleko skondensowane niesłodzone do garnka, dodaj cukier. Możesz wlać także łyżeczkę esencji waniliowej. Jeśli używasz mleka skondensowanego słodzonego, to nie musisz dodawać cukru.
- Nastaw mały ogień, wymieszaj i doprowadź do zagotowania
- Gotuj masę około pół godziny, co jakiś czas mieszając — uważaj, masa może kipieć.
- Do jeszcze ciepłej, gęstej masy dodaj 8 łyżek wiórków kokosowych i wymieszaj.
- Wstaw masę na godzinę do lodówki.
- Teraz wystarczy uformować rękami kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
- Kuleczki karmelowe gotowe, możesz jeść je od razu.
Zobacz nasze wideo — jak zrobić kokosowe karmelki?
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?