O świetny smak dba tu Dimitrios Chatzimpeis - Grek z krwi i kości. Serwuje prawdziwe greckie dania, takie jakie przyrządzała jego mama. Chwali się, że jego specjalnością jest musaka.
- To warstwowa zapiekanka z podsmażonych ziemniaków, bakłażana, cukinii, z sosem bolognese z dużą ilością mięsa i sosem beszamelowym - mówi szef kuchni.
I zapewnia, że wszystkie potrawy robi z prawdziwych greckich produktów. W Greckiej Restauracji Online serwuje się prawdziwą fetę, a nie ser, który naśladuje grecki wyrób. W daniach są oliwki kalamata (a nie te sztucznie zabarwiane, jakie kupimy w supermarketach) oraz dolmadakia, czyli ryż zawijany w liściu winogrona. Znajdziemy tutaj również oryginalny grecki jogurt oraz prawdziwa pitę i papryczki pepperoni. No i oczywiście oryginalna grecka oliwa z oliwek.
Oprócz dań typowej kuchni greckiej - serwowanych zazwyczaj z frytkami, sosem tzatziki oraz sałatką - można zamówić tu wyśmienite pizze z sosem serowym, pomidorowym bądź barbecue do wyboru oraz mnóstwem przepysznych i dobrze skomponowanych dodatków. Warto też zwrócić uwagę na sos tzatziki - tak pysznego nie zjecie nigdzie indziej w Białymstoku. - Z prawdziwym jogurtem greckim i z polskimi ogórkami i czosnkiem - podkreśla szef kuchni.
Wszystkie specjały zamawia się tu na wynos. Można je odebrać osobiście, ale restauracja oferuje również dowóz - bezpłatnie na terenie całego Białegostoku. To dobre wyjście, gdy zgłodniejemy w pracy, ale również jako danie na późną imprezę. Zamówienia przyjmowane są bowiem od godz. 12 codziennie do północy, a w czwartki, piątki i soboty aż do godz. 3.
Dania są palce lizać - ale jednocześnie na każdą kieszeń. A restauracja proponuje dodatkowo naprawdę atrakcyjne promocje. Warto sprawdzić na stronie internetowej: restauracja-online.com.pl
Szef kuchni poleca
Warzywa All Forno
Składniki:
- 250 g śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 gotowanych pieczarek
- 3 różyczki brokułu
- 1 mała marchewka pokrojona w plastry
- suszony koperek, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy na patelni, przyprawiamy i dodajemy warzywa, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy w piecu w temp. 220 stopni przez około 5 minut.
Najlepiej podawać ze świeżo wypiekanymi chlebkami.
Smacznego!
Wypromuj swój lokal!
Zapraszamy do umieszczenia swojej oferty na sweetdeal.pl/bialystok. Na Państwa pytania czeka Julian Jarewicz, specjalista ds. produktu SweetDeal (tel.: 500 324 550, e-mail: [email protected] )
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?