MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ryż, pomidory i kilka przypraw

(pb)
Ryż basamti jest bardziej delikatny od długoziarnistego
Ryż basamti jest bardziej delikatny od długoziarnistego
Ryż basmati różni się od długoziarnisego smakiem i delikatnością. Wykorzystują go z wieloma potrawami mieszkańcy Dalekiego Wschodu (nie tego najbliższego). Dziś polecamy recepturę na proste danie z ryżem basmati w roli głównej.

Składniki: 4-5 pomidorów (albo puszka), 500 g ryżu basmati, 3 cebule, 300 g pieczrek, mały kawałek imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chilli, kilka ząbków czosnku, sól, olej, woda - 2-3 szklanki, ewnetualnie łyżeczka kminu rzymskiego.

Wykonanie: Na rozgrzany olej w dużej patelni wrzucić pokrojoną cebulę, podsmażyć, dodać imbir, kurkumę, posiekany czosnek, a po chwli obrane ze skóry i posiekane pieczarki. Poczekać aż grzyby puszczą sok. Dodać pomidory (wcześniej obrane ze skórki i posiekane). Po chwili wrzucić ryż. Dolewać wodę, tak, aby ryż miał się "czego napić". Od czasu do czasu mieszać delikatnie, aby danie się nie przypaliło. Powinno być gotowe po około 15 minutach. Wcześniej warto spróbować, czy aby ryż już doszedł i czy nie należy aby dodać jakiejś przyprawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna