Gazeta Współczesna - wspolczesna.pl na Facebooku - wybierz "Lubię to". Będziesz na bieżąco
Ponad 9 tys. metrów kwadratowych całkowitej powierzchni, hala technologiczna i laboratoria. Ten budynek widać z daleka. Stanął naprzeciw głównej siedziby Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Instytut Technologii Żywności i Gastronomii przenosi się w nowe mury.
Od października tego roku studenci i wykładowcy będą pracowali w najnowocześniejszych salach w regionie. Także nadchodzący rok akademicki zostanie zainaugurowany w nowym budynku.
Nowoczesność i tradycja
Całkowity koszt stworzenia nowej siedziby wspomnianego instytutu pochłonął blisko 54 mln zł. Na wyposażenie wydano ok 24 mln zł, a na roboty budowlane, czyli posadowienie budynku, przebudowę linii elektrycznej i kanalizacji, budowę parkingów - około 28 mln zł. Środki udało się pozyskać z Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej. Natomiast około 1 mln 200 tys. zł to wkład własny uczelni.
- Już samo posadowienie jest innowacyjne, bo na palach. To ze względu na torfowe podłoże - mówi inż. Edward Bochenko, który na PWSIiP odpowiada za inwestycje.
Nowoczesny jest również wygląd siedziby. W budowie wykorzystano ciekawe połączenie surowego betonu, szkła z drewnem. W środku znajduje się nowa aula, sale ćwiczeń, hala technologii i laboratoria. Jak wyjaśnia Edward Bochenko, jest też element tradycyjny, ponieważ w budynku znajduje się duże forum. Takie miejsce zgromadzeń studentów posiada jeszcze tylko Collegium Maius Uniwersytetu Jagiellońskiego.
W nowym budynku kształcić się będzie ok. 600 żaków: studentów technologii żywności i gastronomii, automatyki i robotyki oraz częściowo informatyki, ponieważ Instytut Informatyki, Automatyki i Robotyki również uzyskał dofinansowanie na doposażenie.
Laboratoria z górnej półki
W budynku, o którym mowa, prowadzone będą badania produkcyjne, dotyczące przechowywania żywności itd. W tym celu powstało 13 laboratoriów i wspomniana hala technologiczna. Zostaną one wyposażone w sprzęt wysokiej klasy, np. spektrofotometry, chromatografy.
- Skala klasy tych przyrządów w naszym regionie będzie nowością - zapowiada inż. Bochenko.
Proces zakupu i sprowadzania specjalistycznego wyposażenia jest w toku. Uczelnia ma na to czas do końca marca 2013 r. i - jak uspokaja pan Edward - termin ten nie jest zagrożony. Ale już w październiku studenci wejdą do laboratoriów.
- Na razie najważniejsze jest wyposażenie podstawowe - tłumaczy Irena Wiska, kierownik działu nauki i współpracy z gospodarką PWSIiP.
Dlaczego rozbudowany został właśnie Instytut Technologii Żywności i Gastronomii? Ponieważ kierunki inżynieryjne są teraz priorytetowe.
- Powiązane są również z zasobami gospodarki województwa podlaskiego - dodaje Irena Wiska. - Na przykład z przetwórstwem rolniczym.
Podstawową funkcją nowoczesnego budynku będzie tworzenie nowych technologii. Dzięki takim laboratoriom PWSIiP będzie mogła kształcić wykwalifikowanych specjalistów, którzy następnie wesprą lokalną gospodarkę. Nowa siedziba i specjalistyczny sprzęt już przyciągają nowych studentów - na uczelni odnotowano wzrost zainteresowania technicznymi kierunkami.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?