Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To najnowocześniejszy instytut w regionie. Tu będą tworzyć nowe technologie

Aleksandra Charkiewicz [email protected]
Irena Wiska i Edward Bochenko wyjaśniają, że celem uczelni jest kształcenie praktyków. Kierunki techniczne są teraz w cenie, dlatego postawiono budynek z najnowocześniejszymi laboratoriami.
Irena Wiska i Edward Bochenko wyjaśniają, że celem uczelni jest kształcenie praktyków. Kierunki techniczne są teraz w cenie, dlatego postawiono budynek z najnowocześniejszymi laboratoriami.
PWSIIP kończy budowę.

Gazeta Współczesna - wspolczesna.pl na Facebooku - wybierz "Lubię to". Będziesz na bieżąco

Ponad 9 tys. metrów kwadratowych całkowitej powierzchni, hala technologiczna i laboratoria. Ten budynek widać z daleka. Stanął naprzeciw głównej siedziby Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Instytut Technologii Żywności i Gastronomii przenosi się w nowe mury.
Od października tego roku studenci i wykładowcy będą pracowali w najnowocześniejszych salach w regionie. Także nadchodzący rok akademicki zostanie zainaugurowany w nowym budynku.

Nowoczesność i tradycja
Całkowity koszt stworzenia nowej siedziby wspomnianego instytutu pochłonął blisko 54 mln zł. Na wyposażenie wydano ok 24 mln zł, a na roboty budowlane, czyli posadowienie budynku, przebudowę linii elektrycznej i kanalizacji, budowę parkingów - około 28 mln zł. Środki udało się pozyskać z Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej. Natomiast około 1 mln 200 tys. zł to wkład własny uczelni.

- Już samo posadowienie jest innowacyjne, bo na palach. To ze względu na torfowe podłoże - mówi inż. Edward Bochenko, który na PWSIiP odpowiada za inwestycje.

Nowoczesny jest również wygląd siedziby. W budowie wykorzystano ciekawe połączenie surowego betonu, szkła z drewnem. W środku znajduje się nowa aula, sale ćwiczeń, hala technologii i laboratoria. Jak wyjaśnia Edward Bochenko, jest też element tradycyjny, ponieważ w budynku znajduje się duże forum. Takie miejsce zgromadzeń studentów posiada jeszcze tylko Collegium Maius Uniwersytetu Jagiellońskiego.

W nowym budynku kształcić się będzie ok. 600 żaków: studentów technologii żywności i gastronomii, automatyki i robotyki oraz częściowo informatyki, ponieważ Instytut Informatyki, Automatyki i Robotyki również uzyskał dofinansowanie na doposażenie.

Laboratoria z górnej półki
W budynku, o którym mowa, prowadzone będą badania produkcyjne, dotyczące przechowywania żywności itd. W tym celu powstało 13 laboratoriów i wspomniana hala technologiczna. Zostaną one wyposażone w sprzęt wysokiej klasy, np. spektrofotometry, chromatografy.

- Skala klasy tych przyrządów w naszym regionie będzie nowością - zapowiada inż. Bochenko.
Proces zakupu i sprowadzania specjalistycznego wyposażenia jest w toku. Uczelnia ma na to czas do końca marca 2013 r. i - jak uspokaja pan Edward - termin ten nie jest zagrożony. Ale już w październiku studenci wejdą do laboratoriów.

- Na razie najważniejsze jest wyposażenie podstawowe - tłumaczy Irena Wiska, kierownik działu nauki i współpracy z gospodarką PWSIiP.

Dlaczego rozbudowany został właśnie Instytut Technologii Żywności i Gastronomii? Ponieważ kierunki inżynieryjne są teraz priorytetowe.

- Powiązane są również z zasobami gospodarki województwa podlaskiego - dodaje Irena Wiska. - Na przykład z przetwórstwem rolniczym.

Podstawową funkcją nowoczesnego budynku będzie tworzenie nowych technologii. Dzięki takim laboratoriom PWSIiP będzie mogła kształcić wykwalifikowanych specjalistów, którzy następnie wesprą lokalną gospodarkę. Nowa siedziba i specjalistyczny sprzęt już przyciągają nowych studentów - na uczelni odnotowano wzrost zainteresowania technicznymi kierunkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna