MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny gulasz z warzyw korzeniowych i suszonych owoców. Poznaj przepis na oryginalny cymes na rodzinne uroczystości. Przysmak z wołowiną

Anna Daniluk
Tradycyjny cymes to rodzaj gulaszu gotowanego z warzyw i suszonych owoców. Można dodawać do niego koszerne mięso np.: wołowinę.
Tradycyjny cymes to rodzaj gulaszu gotowanego z warzyw i suszonych owoców. Można dodawać do niego koszerne mięso np.: wołowinę. materiały prasowe wydawnictwa Znak Koncept
Cymes w języku polskim zadomowił się jako synonim niezwykle smacznego dania. Warto wiedzieć, że danie o tej nazwie pochodzi z kuchni żydowskiej. Słodko-słony gulasz z warzyw korzeniowych i suszonych owoców jest świątecznym daniem, które podawane jest na uroczystość Rosz ha-Szana. Wtedy podaje się słodkie potrawy, które mają oznaczać nadzieję na nowy rok. Przepis pochodzi z książki „Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania” Marca Grossmana przetłumaczonej przez Elizę Kasprzak-Kozikowską.

W skrócie

Do cymesu można podawać mięso, ale nie jest to obowiązkowe. Marc Grossman, autor książki „Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania” dzieli się przepisem z wykorzystaniem policzków wołowych, które pod wpływem długiego gotowania rozpływają się w ustach. Poznaj recepturę na fenomenalny cymes z wołowiną, który rozpływa się w ustach.

Cymes – przepis na tradycyjne danie

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny 50 minut (w tym gotowanie przez 2 godziny 30 minut).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,25 kg policzków wołowych,
  • 2 łyżki smalcu, tłuszczu z kaczki lub oliwy,
  • 1 cebula pokrojona w plasterki,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • świeżo mielony pieprz (8 razy przekręcić główkę młynka),
  • 1 łyżka mąki,
  • 250 ml wody,
  • 750 ml czerwonego wina,
  • 1 bouquet garni (bukiet przypraw, zwykle: pietruszka, liść laurowy, tymianek),
  • 25 g obranego i pokrojonego w plastry imbiru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4 łyżki miodu,
  • 500 g batatów obranych i pokrojonych w grubą kostkę,
  • 500 g marchewek pokrojonych na kawałki,
  • 150 g topinamburu, umytego szczoteczką i pokrojonego w plasterki,
  • 18 suszonych śliwek bez pestek.

Jak zrobić cymes?

Sposób przygotowania:
Mięso:

  1. W rondlu podgrzać oliwę na średnim ogniu, następnie przyrumienić mięso z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Posypać wołowinę mąką i mieszać intensywnie przez 1 minutę. Dolać wodę i wino.
  3. Dodać bukiet przypraw, imbir i cynamon. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień przykryć rondel i dusić potrawę na małym ogniu przez 1 godzinę 30 minut.

Warzywa:

  1. Dodać miód, bataty, marchewki, topinambur i suszone śliwki.
    Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, lub piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez mniej więcej 1 godzinę aż marchewki będą miękkie.

Książka „Szabatowe przepisy” – smaki znane w Polsce

Marc Grossman jest restauratorem, który w Paryżu prowadzi kilka lokali gastronomicznych. W swojej autorskiej książce zebrał przepisy, które znane są także w Polsce. Kuchnia polska przenikała się z kuchnią żydowską. Ponadto Marc Grossman jest potomkiem Żydów aszkenazyjskich (pochodzących z Europy Wschodniej – przyp. red.). Dlatego przepisy na takie dania jak cymes, kugel, chałka, czulent, a nawet gołąbki z ryżem i wołowiną zwane holiszkami, są nam dobrze znane.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna