Składniki: szklanka ryżu, dwa jajka, cztery pomidory, puszka anchois, łyżeczka kaparów, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, sok z połówki cytryny, tymianek, bazylia, biały pieprz, sól, opcjonalnie: garść czarnych oliwek.
Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, wystudzić. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem na 20 sekund, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Filety anchois pokroić. Przygotować sos: wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę, zioła, sól, pieprz. Do miski wsypać ryż, dodać pomidory, jajka i anchois, polać sosem, delikatnie wymieszać. Można dodać pokrojone w ćwiartki czarne oliwki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?