MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tunezyjska sałatka ryżowa

(pb)
O smaku sałatki decydują fileciki anchois
O smaku sałatki decydują fileciki anchois
Ci z północnej Afryki wiedzą, jak robić sałatki (i nie tylko) w sam raz na upał. Cóż, im gorąco doskwiera, muszą więc przyrządzać jadło tak, by pomagało te upały przetrwać. Wystarczy na przykład ryż, anchois i trochę warzyw.

Składniki: szklanka ryżu, dwa jajka, cztery pomidory, puszka anchois, łyżeczka kaparów, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, sok z połówki cytryny, tymianek, bazylia, biały pieprz, sól, opcjonalnie: garść czarnych oliwek.

Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, wystudzić. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem na 20 sekund, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Filety anchois pokroić. Przygotować sos: wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę, zioła, sól, pieprz. Do miski wsypać ryż, dodać pomidory, jajka i anchois, polać sosem, delikatnie wymieszać. Można dodać pokrojone w ćwiartki czarne oliwki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna