W skrócie
Wątróbka z cebulą to danie, które lubią szczególnie dorośli. Wiele osób pamięta ją z czasów PRL-u, gdy była podawana w pracowniczych stołówkach jako jedna z tańszych propozycji obiadowych. Współcześnie wątróbka smażona jest z dodatkiem jabłka, gruszki lub czerwonych porzeczek bądź podawana z sosem żurawinowym albo konfiturą z czerwonej cebuli.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć dodatki do wątróbki
Wątróbka z cebulą – przepis na domowy obiad
Czas przygotowania: 20 minut,
liczba porcji: dla 2 osób,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Przygotowanie:
- Cebulę należy umyć, obrać i pokroić na plasterki.
- Następnie umieścić cebulę na patelni z 10 ml rozgrzanego oleju i zeszklić przez parę minut.
- Po tym czasie należy zdjąć ją z patelni.
- W czasie smażenia cebuli trzeba obrać jabłko i pokroić w plastry. Następnie dodać na patelnię, na której wcześniej smażyła się cebula.
- Gdy jabłka się smażą, w tym czasie trzeba oczyścić i osuszyć wątróbkę. Następnie można ją pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej.
- Następnie zdjąć jabłka z patelni, dolać do niej drugą część oleju i smażyć wątróbkę na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
- Po kilku minutach smażenia należy dodać jabłka z cebulą, suszony majeranek, pieprz i sól.
Sposób podania
Gotową wątróbkę z jabłkiem i cebulą można podawać z pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym, ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą jaglaną albo kaszą pęczak. Wątróbka drobiowa może być też zastąpiona wątróbką cielęcą, która ma równie delikatną strukturę i miękką konsystencję. Takie podroby to świetny dodatek do kanapki ze świeżej kromki chleba.
Zioła do wątróbki
Wątróbka to popularny produkt w kuchni francuskiej. Właśnie tam wypracowano znakomite połączenia produktów, które pasują do podrobów. Wśród ziół śmiało można wybierać tymianek, rozmaryn i estragon. Ponadto wątróbka może być podawana z wiśniami albo podlewana koniakiem. Poza białą cebulą do podrobów pasują jej odmiany takie, jak szalotka i cebula czerwona.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?