W skrócie
Jajka faszerowane tuńczykiem to banalnie prosta, smaczna i tania przekąska na wielkanocnym stole. Samo nadzienie robi się ekspresowo, a najwięcej czasu przeznaczycie na ugotowanie jajek na twardo. Warto sięgać po tuńczyka w słoiku w zalewie z oleju lub w sosie własnym. Taki tuńczyk będzie łagodniejszy w smaku niż ryba z puszki. Farsz można także wzbogacić dodatkiem posiekanego drobno czosnku lub cebulki. Ciekawym dodatkiem dodającym wyrazistości jest musztarda typu Dijon. Dzięki niej jajka faszerowane tuńczykiem nie będą mdłe.
Jajka faszerowane tuńczykiem – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 puszka lub 1/2 słoika tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- opcjonalnie: kilka kropel sosu tabasco.
Czytaj także: Bezkonkurencyjne jajka faszerowane. Zobacz 5 sprawdzonych przepisów na najlepsze przekąski na Wielkanoc
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w rondelku z osolona wodą. Dzięki temu skorupki łatwiej odejdą od jajka.
- Ugotowane na twardo jajka wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupki.
- Ostrym nożem przekrój jajka na pół.
- Wydrąż żółtko i wrzuć do miski.
- Następnie dodaj do żółtka tuńczyka, majonez, jogurt naturalny, sól i świeżo zmielony czarny pieprzu.
- Przy pomocy blendera połącz do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Dla zaostrzenia smaku można dodać kilka kropel tabasco.
- Do farszu z tuńczyka dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Odrobinę zostaw do dekoracji.
- Połówki jajek wypełnij farszem z tuńczyka. Można umieścić go we wgłębieniu łyżeczką lub dekoracyjnie wypełnić np. w kształcie gwiazdek za pomocą rękawa cukierniczego.
- Gotowe jajka faszerowane tuńczykiem warto przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Jak podawać jajka faszerowane tuńczykiem?
Najczęściej jajka faszerowane traktowane są jako rodzaj przystawki, która ma urozmaicić świąteczny stół. Układa się je na ozdobnych półmiskach lub paterze, która eksponuje ich nadzienie oraz sprawia, że goście mogą się nimi łatwo poczęstować. Do ozdobienia przed podaniem jajek z tuńczykiem pasuje także rzeżucha oraz posiekane listki bazylii. Każda z tych opcji ożywi prostą i tanią przystawkę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?