Nauka i gospodarka - temu programowemu hasłu pozostaje wierny od początku profesor Kazimierz Pieńkowski, rektor Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Potwierdza je także pierwsza zaplanowana przez uczelnię inwestycja.
- Jako pierwsi w regionie, a być może i w Polsce zaczynamy realizację przedsięwzięcia z programu rozwoju Polski Wschodniej - mówił rektor radnym miejskim, którzy podarowali PWSIiP wartą ponad milion złotych działkę.
Centrum Przetwórstwa Rolno - Spożywczego, które powstanie przy uczelni kosztem około 50 milionów złotych, będzie, zgodnie z filozofią uczelni, spełniać dwie główne funkcje. Przede wszystkim służyć studentom instytutu technologii żywienia. Ale także przedsiębiorcom tworzącym małe i średnie firmy tej branży, którzy dzięki nowoczesnym liniom technologicznym w praktyce będą poznawać zasady przetwórstwa żywności. W Centrum znajdzie się również laboratorium oceny produktów rolno spożywczych.
- Nawiązaliśmy już współpracę z kilkoma znaczącymi firmami tej branży w regionie, gdzie także będą zdobywać wiedzę studenci i przedsiębiorcy - tłumaczył Kazimierz Pieńkowski.
W jego ocenie, rozpoczęty właśnie nowy etap rozwoju uczelni powinien doprowadzić w 2018 roku do uzyskania przez nią miana akademii, a za pół wieku - uniwersytetu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?