W skrócie
Wyjątkowa marchewka po koreańsku łączy w sobie chrupkość świeżych warzyw z wyrazistymi w smaku przyprawami. Ta przystawka jest idealnym dodatkiem do wielu posiłków, a także świetnym rozwiązaniem na szybki, zdrowy i smakowity lunch. W prosty sposób wprowadzisz nieco egzotycznego smaku w domowym jadłospisie. W sklepach z azjatyckimi składnikami można także spotkać różnego rodzaju gadżety kulinarne. Jednym z nich jest tarka do marchewek po koreańsku, która kroi je w cienkie niteczki. Możesz też pokroić je w słupki julienne, jednak ja szatkuję je cienkie karbowane plasterki. To usprawnia przygotowanie i jest jedynym odstępstwem od klasycznej koreańskiej surówki.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania marchewki po koreańsku
Marchewka po koreańsku – prosty przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 1/2 cebuli,
- 4 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka białego sezamu.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić marchewkę po koreańsku?
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz, umyj i poszatkuj na tarce na plasterki.
- Cebulę umyj, obierz, przekrój na pół i poszatkuj na półksiężyce.
- W miseczce wymieszaj ocet, cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz, nasiona mielonej kolendry i imbir.
- Wymieszaj sos z poszatkowaną marchewką i cebulą.
- W rondelku o grubym dnie podgrzej olej. Powinien być gorący, ale nie dymić.
- Wlej olej do surówki i gdy warzywa zaczną syczeć, przykryj je miseczką na 15 minut.
- Czosnek obierz z łupin i poszatkuj na cienkie plastry. Możesz też go przecisnąć przez praskę.
- Dodaj czosnek, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem posyp ziarnami sezamu.
- Marchewkę po koreańsku możesz włożyć do słoika z zakręconym wieczkiem i wstawić do lodówki. W ten sposób będzie się dalej marynować.
- Można ją zjeść w ciągu 7 dni.
Dodatki do marchewki po koreańsku
Zachęcam, aby zrobić ją kilka godzin wcześniej przed obiadem, aby smaki i właściwości marynaty zdążyły przeniknąć do marchewki, cebuli i czosnku. W oryginale marchewki polewa się olejem sezamowym, który chętnie zamieniam na olej rzepakowy. Jeśli szukasz ostrzejszych smaków, to śmiało dorzuć szczyptę suszonego chili.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?