Z roku na rok przybywa smakoszy i wielbicieli smakoszy tradycyjnej kuchni i żywności wyrabianej na miejscu.
Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego zaakceptował przed kilku dniami tegoroczny cykl wydarzeń wchodzących w skład "Kalendarza kulinarnych imprez regionalnych". - Zostaną uzupełnione kiermaszami żywności naturalnej, co daje możliwość wypromowania walorów tradycyjnej i naturalnej żywności wysokiej jakości - informują urzędnicy marszałka.
W tym roku mieszkańców regionu czeka piętnaście takich wydarzeń. Ich celem jest promowanie produktów i żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocja zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych.
- Bardzo lubię oglądać programy kulinarne w telewizji i co roku biorę udział w imprezach kulinarnych w Ełku. Zawsze są na nich ciekawe pokazy, na których można się sporo dowiedzieć i nauczyć. Raz wzięłam nawet udział w konkursie na najlepsze ciasto. Niestety nic nie wygrałam, ale były emocje i dobra zabawa - mówi Krystyna Szabłowska z Ełku.
Cykl rozpocznie się 30 maja w Olsztynie Festiwalem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w naszym regionie należy obecnie już 155 restauracji, gospodarstw, zajazdów, ośrodków i innych firm. Oferują one turystom i konsumentom regionalne produkty spożywcze najwyższej jakości.
Ostatnimi z imprez będą konkursy Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy. Odbędą się w Elblągu, Szczytnie i Ełku, a finał w Olsztynie. Konkurs ten odbywa się już od dziesięciu lat, a jego celem jest zebranie unikatowych przepisów z terenów wiejskich. Wśród zwycięskich produktów i potraw znalazły się m.in.: boczek wędzony po mazursku, flaczki z lina z grzybami, wątróbki z pstrąga, kompot z ulęgałek, lody śmietankowo-miodowe, czy pieczona pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą.
Złoealizujemy tej inwestycji.
Jarosław Siekierko
burmistrz Wysokiego Mazowieckiego
Imprezy na Warmii i Mazurach
30 maja - Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie
11 lipca - Święto Ryby - Iława
12 lipca - Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego - Nidzica
18 lipca - Festiwal Klusek i Makaronu - Kurzętnik
2 sierpnia - Festiwal Pogranicza Kartaczewo - Gołdap
15 sierpnia - Święto Ziół - Olsztynek
23 sierpnia - Smak Warmii, Mazur i Powiśla - Lidzbark Warmiński
5 września - Festiwal Runa Leśnego - Pisz
27 września - Mazurski Dzień Ziemniaka - Kraplewo
3-4 października - Hubertus Arena - Ostróda
10 października - Święto Miodu - Ełk
Konkurs Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - Elbląg - 7 listopada, Szczytno - 21 listopada, Ełk - 28 listopada, Olsztyn - 5 grudnia
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?