Magdalena Tomaszewska-Bolałek z zawodu jest orientalistką i kulturoznawczynią. Na SWPS w Warszawie zajmuje się między innymi neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią wyżywienia. Prowadzi też blog Kuchniokracja. Jest cenioną autorką książek, poświęconych polskiej i azjatyckiej kulturze kulinarnej. Ostatnio pisaliśmy o międzynarodowym sukcesie innej jej książki pt. „Polski stół”, w której również opowiada o rodzimej kuchni.
– Uważam, że kuchnia polska jest ciekawa, bogata i smaczna – podkreśla autorka. – Ma ogromny potencjał eksportowy, który niestety, jeszcze nie został wykorzystany.
Tym razem kapituła konkursu Gourmand The best of the best 25 uznała publikację pt. „Polish culinary paths” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek za najlepszą w kategorii Gastrodiplomacy-Embassies. Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się w Paryżu, a w rywalizacji brały udział pozycje z całego świata, opublikowane w ostatnim ćwierćwieczu.
Książka „Polish culinary paths” dostępna jest bezpłatnie online po angielsku, chińsku, gruzińsku, japońsku, koreańsku i wietnamsku. W publikacji przedstawiona została historia polskiej kuchni, wzbogacona archiwalnymi rycinami i zdjęciami. Autorka opisała między innymi tradycyjne składniki takie, jak kasza, mąka i chleb. Z kolei mięso, ryby i nabiał zostały przedstawione w kontekście świąt 11 listopada lub wielkanocnych. W rozdziale poświęconym owocom, warzywom i grzybom znalazło się np. tłumaczenie wiersza Bolesława Leśmiana „W malinowym chruśniaku”. To przekrojowe podejście znakomicie pokazuje różnorodność polskiej kuchni i może nią zainteresować również zagranicznego czytelnika.
Nie tylko „Polish culinary paths”
Na gali rozdania nagród Gourmand best of the best 25 uhonorowano również inną książkę Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - „Japońskie słodycze”. Ta publikacja wygrała już główną nagrodę Gourmand World Cookbook Awards i zdobyła tytuł najlepszej książki na świecie w kategorii kuchnia japońska w 2013 roku. Teraz ponowiła sukces. „Japońskie słodycze” były pierwszą książką, która w kompleksowy sposób opisała wyjątkowe, japońskie desery w języku europejskim. Można dzięki niej poznać najpopularniejsze smakołyki kuchni azjatyckiej, które - jak się okazuje - często mają poetyckie nazwy, typu: „kiełki pod śniegiem” lub „góry wiosną”.
Autorce oczywiście gratulujemy i zachęcamy do zapoznania się z jej wyjątkowymi publikacjami.
Gourmand World Cookbook Awards
Nagrody w ramach tego prestiżowego konkursu przyznawane są od 1995 roku. Zapoczątkował je Edouard Cointreau. Corocznie wyróżniane są najlepsze książki kulinarne (w tym e-booki). Nagrody przyznawane są od maja do grudnia i uwzględniają książki opublikowane w roku ubiegłym. Nominowani w każdej kategorii walczą o tytuł Best in the world. Konkurs jest bezpłatny i otwarty na wszystkie języki i narodowości. Gourmand World Cookbook Awards określa się także mianem „Kulinarnych Oscarów”, a sami organizatorzy mówią, że liczy się dla nich duch rywalizacji olimpijskiej.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: