Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Masowa kontrola sanepidu. Posypały sie mandaty

(luk)
Archiwum
Niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń zakładu lub jego wyposażenia, niewłaściwy sposób przechowywania środków spożywczych oraz brak czystości i porządku w zakładzie.

Takie są najczęstsze nieprawidłowości, stwierdzane w skontrolowanych przez podlaski sanepid zakładach żywności i żywienia.

Inspekcja między 27 czerwca a 1 lipca przeprowadziła 311 kontroli, zarówno planowych jak i celowanych, związanych np. z interwencjami konsumentów. Podczas kontroli 57 zakładów żywności i żywienia stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania prawa żywnościowego. Osoby winne zaniedbań ukarano 13 mandatami.

Kontrolerzy sanepidu stwierdzali np. brak prawidłowego zabezpieczenia środków spożywczych nieopakowanych przed wtórnym zanieczyszczeniem ze strony konsumentów, znaleźli też środki spożywcze wymagające chłodzenia przechowywane poza lodówką. Po interwencjach konsumentów, do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek środków spożywczych w kierunku obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna