Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Moczalnia. Stowarzyszenie Zdrowa Żywność chce promować rodzimą produkcję

Dorota Biziuk [email protected]
– Swojskie wędliny z Sokólszczyzny to jeden z produktów przygotowywanych przez członków naszego stowarzyszenia – mówi Wiesława Burnos
– Swojskie wędliny z Sokólszczyzny to jeden z produktów przygotowywanych przez członków naszego stowarzyszenia – mówi Wiesława Burnos D. Biziuk
Skupia 16 rolników z terenu sokólskiej gminy. A powstało kilka miesięcy temu. Większość z nich prowadzi gospodarstwa ekologiczne.

Członkowie Stowarzyszenia Zdrowa Żywność z siedzibą w Moczalni koło Sokółki chcą promować rodzimą produkcję.

- Planujemy działać w kilku dziedzinach. Zaczniemy od tworzenia marki naszych produktów - powiedziała Wiesława Burnos, prezes Stowarzyszenia Zdrowa Żywność.

Zaproszenie na swojskie smaki

W nowym stowarzyszeniu są m.in. właściciele gospodarstw ekologicznych, a także producenci tradycyjnej żywności.

- Oferujemy swojskie wędliny, sery, ciasta i inne przetwory, które z pewnością zainteresują gości odwiedzających Ziemię Sokólską. Jednym z naszych celów jest utworzenie spółdzielni nastawionej na produkcję kasz: gryczanej, jęczmiennej, jaglanej i innych. Kierujemy się zasadą, że w grupie można osiągnąć więcej - usłyszeliśmy od członków stowarzyszenia z siedzibą w Moczalni.

Próbkę możliwości kulinarnych osób skupionych w Stowarzyszeniu Zdrowa Żywność mieli okazję poznać uczestnicy Festynu Cygańskiego, jaki pod koniec maja odbył się w podsokólskich Igryłach. W najbliższą niedzielę stowarzyszenie zaprezentuje przygotowane przez siebie potrawy na imprezie plenerowej Wielkie Grillowanie z Kurczakiem Najlepszym Smakiem, która odbędzie się nad zalewem w Sokółce.

Wymienić doświadczenia

Wiceprzewodniczącym stowarzyszenia jest Bartłomiej Tołłoczko ze wsi Drahle koło Sokółki. Zajmuje się on uprawą gryki na powierzchni 10 hektarów.

- Przystąpiłem do tej organizacji, bo dzięki niej widzę szansę rozwoju dla mojego gospodarstwa. Zrzeszamy małych rolników, ponieważ zdajemy sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach większy może więcej. Jest to zarazem rodzaj integracji polegającej na wymianie doświadczeń - stwierdził Bartłomiej Tołłoczko, wiceprezes Stowarzyszenia Zdrowa Żywność.

Zaproszą na Święto Antonówki

Rolnicy skupieni w Zdrowej Żywności myślą również o zorganizowaniu jarmarku z lokalnymi smakołykami, a także Święta Antonówki.

- Mamy na uwadze, że na naszym terenie jest coraz mniej sadów z tradycyjnymi odmianami jabłek. Chcemy zachęcić ludzi do produkcji jabłkowych przetworów. Chodzi o soki i przetwory, które są składnikiem lubianej przez wszystkich szarlotki. Święto Antonówki z pewnością byłoby ciekawym wydarzeniem w kalendarzu imprez - powiedziała Wiesława Burnos.
W planie jest też utworzenie Szlaku Gastronomicznego, gdzie serwowanoby potrawy charakterystyczne dla kuchni różnych mniejszości narodowych. Szlak ma jednocześnie promować lokalnych przetwórców oraz miejsca noclegowe.

Zakupy w sieci

Za jakiś czas produkty wytwarzane przez członków Stowarzyszenia Zdrowa Żywność mają być dostępne w sklepie internetowym. Obecnie tworzona jest strona tej organizacji.
- Podjęte przez nas działania mają doprowadzić do uruchomienia spółdzielni handlowej, jako miejsca do stałej ekspozycji i promocji produktów z regionu - poinformowali członkowie Zdrowej Żywności z siedzibą w Moczalni koło Sokółki.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna