Członkowie Stowarzyszenia Zdrowa Żywność z siedzibą w Moczalni koło Sokółki chcą promować rodzimą produkcję.
- Planujemy działać w kilku dziedzinach. Zaczniemy od tworzenia marki naszych produktów - powiedziała Wiesława Burnos, prezes Stowarzyszenia Zdrowa Żywność.
Zaproszenie na swojskie smaki
W nowym stowarzyszeniu są m.in. właściciele gospodarstw ekologicznych, a także producenci tradycyjnej żywności.
- Oferujemy swojskie wędliny, sery, ciasta i inne przetwory, które z pewnością zainteresują gości odwiedzających Ziemię Sokólską. Jednym z naszych celów jest utworzenie spółdzielni nastawionej na produkcję kasz: gryczanej, jęczmiennej, jaglanej i innych. Kierujemy się zasadą, że w grupie można osiągnąć więcej - usłyszeliśmy od członków stowarzyszenia z siedzibą w Moczalni.
Próbkę możliwości kulinarnych osób skupionych w Stowarzyszeniu Zdrowa Żywność mieli okazję poznać uczestnicy Festynu Cygańskiego, jaki pod koniec maja odbył się w podsokólskich Igryłach. W najbliższą niedzielę stowarzyszenie zaprezentuje przygotowane przez siebie potrawy na imprezie plenerowej Wielkie Grillowanie z Kurczakiem Najlepszym Smakiem, która odbędzie się nad zalewem w Sokółce.
Wymienić doświadczenia
Wiceprzewodniczącym stowarzyszenia jest Bartłomiej Tołłoczko ze wsi Drahle koło Sokółki. Zajmuje się on uprawą gryki na powierzchni 10 hektarów.
- Przystąpiłem do tej organizacji, bo dzięki niej widzę szansę rozwoju dla mojego gospodarstwa. Zrzeszamy małych rolników, ponieważ zdajemy sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach większy może więcej. Jest to zarazem rodzaj integracji polegającej na wymianie doświadczeń - stwierdził Bartłomiej Tołłoczko, wiceprezes Stowarzyszenia Zdrowa Żywność.
Zaproszą na Święto Antonówki
Rolnicy skupieni w Zdrowej Żywności myślą również o zorganizowaniu jarmarku z lokalnymi smakołykami, a także Święta Antonówki.
- Mamy na uwadze, że na naszym terenie jest coraz mniej sadów z tradycyjnymi odmianami jabłek. Chcemy zachęcić ludzi do produkcji jabłkowych przetworów. Chodzi o soki i przetwory, które są składnikiem lubianej przez wszystkich szarlotki. Święto Antonówki z pewnością byłoby ciekawym wydarzeniem w kalendarzu imprez - powiedziała Wiesława Burnos.
W planie jest też utworzenie Szlaku Gastronomicznego, gdzie serwowanoby potrawy charakterystyczne dla kuchni różnych mniejszości narodowych. Szlak ma jednocześnie promować lokalnych przetwórców oraz miejsca noclegowe.
Zakupy w sieci
Za jakiś czas produkty wytwarzane przez członków Stowarzyszenia Zdrowa Żywność mają być dostępne w sklepie internetowym. Obecnie tworzona jest strona tej organizacji.
- Podjęte przez nas działania mają doprowadzić do uruchomienia spółdzielni handlowej, jako miejsca do stałej ekspozycji i promocji produktów z regionu - poinformowali członkowie Zdrowej Żywności z siedzibą w Moczalni koło Sokółki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?