W skrócie
Smażenie dorsza w panierce wymaga przestrzegania kilku zasad. Mrożonego dorsza należy rozmrozić w lodówce, następnie przełożyć na blat kuchenny i odcisnąć z nadmiaru płynu. Świeżą rybę warto osuszyć ręcznikiem papierowym. Co więcej, dorsz powinien być panierowany nie tylko w samej mące. Warto moczyć go w jajku i mące, aby panierka dobrze się trzymała. Ponadto warto korzystać z bułki tartej doprawionej ulubionymi ziołami np.: tymiankiem lub rozmarynem. Dzięki użyciu jajka panierka się nie przywrze do patelni. Warto też kłaść kawałki ryby na patelnię z rozgrzanym olejem. Dorsz się nie rozpadnie, gdy ryba będzie miała temperaturę pokojową i będzie położona na gorący tłuszcz. Te proste zasady zagwarantują zwartą strukturę ryby i obłędny smak.
Dorsz w panierce – prosty przepis na rybę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (panierowanie + smażenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 filety rozmrożonego lub świeżego dorsza,
- 40 g mąki pszennej,
- 60 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Jak zrobić dorsza w panierce?
Sposób przygotowania:
- Dorsza osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Następnie do mąki pszennej dosypałam sól i pieprz.
- Według uznania można dodać suszony tymianek.
- Rybę obtoczyłam w mące, rozkłóconym w misce jajku i w bułce tartej. Można także obtoczyć dorsza w jajku i w samej mące.
- Na patelni z grubym dnem wlałam olej i rozgrzałam go na średniej mocy palnika.
- Kawałki dorsza w panierce kładłam na gorący tłuszcz i smażyłam na złoto z obu stron.
- Usmażony dorsz w panierce jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu.
Panierka do dorsza inaczej
W miejsce tradycyjnej bułki tartej można użyć zmielonych płatków owsianych, albo wymieszać ją z rozdrobnionymi orzechami. Świetnie sprawdzają się też otręby pszenne oraz zmielone pestki np.: słonecznika lub pestki dyni. Można także sięgnąć po panierkę panko dobrze znaną w kuchni japońskiej.
Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?