MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mrożony dorsz w panierce jeszcze nigdy nie był tak dobry. Wedle tej metody ryba nigdy się nie rozpada. Ważny jest jeden krok

Anna Daniluk
Chrupiący dorsz w panierce to świetne danie nie tylko na piątkowy obiad.
Chrupiący dorsz w panierce to świetne danie nie tylko na piątkowy obiad. Gettty Images/Ravsky/zdjęcie ilustracyjne
Usmażenie dorsza w panierce może przysporzyć kilka trudności. A to panierka przywiera do patelni, albo ryba rozpada się pod wpływem temperatury. Na każdy z tych scenariuszy można znaleźć odpowiednią metodę i zaradzić potencjalnej katastrofie. Wystarczy wypróbować prosty przepis na dorsza w panierce, aby cieszyć się pysznym obiadem. Tym daniem będą się rozkoszować najwięksi smakosze ryb.

W skrócie

Smażenie dorsza w panierce wymaga przestrzegania kilku zasad. Mrożonego dorsza należy rozmrozić w lodówce, następnie przełożyć na blat kuchenny i odcisnąć z nadmiaru płynu. Świeżą rybę warto osuszyć ręcznikiem papierowym. Co więcej, dorsz powinien być panierowany nie tylko w samej mące. Warto moczyć go w jajku i mące, aby panierka dobrze się trzymała. Ponadto warto korzystać z bułki tartej doprawionej ulubionymi ziołami np.: tymiankiem lub rozmarynem. Dzięki użyciu jajka panierka się nie przywrze do patelni. Warto też kłaść kawałki ryby na patelnię z rozgrzanym olejem. Dorsz się nie rozpadnie, gdy ryba będzie miała temperaturę pokojową i będzie położona na gorący tłuszcz. Te proste zasady zagwarantują zwartą strukturę ryby i obłędny smak.

Widok z góry na dorsza w panierce z ćwiartkami cytryny posypane natką pietruszki, w tle widoczny sos w misce
Chrupiący dorsz w panierce to świetne danie nie tylko na piątkowy obiad. Gettty Images/Ravsky/zdjęcie ilustracyjne

Dorsz w panierce – prosty przepis na rybę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (panierowanie + smażenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 filety rozmrożonego lub świeżego dorsza,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 60 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić dorsza w panierce?

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  2. Następnie do mąki pszennej dosypałam sól i pieprz.
  3. Według uznania można dodać suszony tymianek.
  4. Rybę obtoczyłam w mące, rozkłóconym w misce jajku i w bułce tartej. Można także obtoczyć dorsza w jajku i w samej mące.
  5. Na patelni z grubym dnem wlałam olej i rozgrzałam go na średniej mocy palnika.
  6. Kawałki dorsza w panierce kładłam na gorący tłuszcz i smażyłam na złoto z obu stron.
  7. Usmażony dorsz w panierce jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu.

Panierka do dorsza inaczej

W miejsce tradycyjnej bułki tartej można użyć zmielonych płatków owsianych, albo wymieszać ją z rozdrobnionymi orzechami. Świetnie sprawdzają się też otręby pszenne oraz zmielone pestki np.: słonecznika lub pestki dyni. Można także sięgnąć po panierkę panko dobrze znaną w kuchni japońskiej.

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna