W skrócie:
Soczysty fish burger to przysmak w stylu fast food, który łączy w sobie smakowite filety rybne z chrupiącą bułką, świeżymi warzywami i wyrazistym sosem. Szczególnie polecam polać je domowym sosem tatarskim, który podkreśla smak ryby. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego. Możesz nim świętować Światowy Dzień Hamburgera przypadający 28 maja według kalendarza świąt nietypowych. Poznaj przepis na obłędne w smaku burgery rybne.
Fish burger – przepis na burgery rybne
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 filety rybne z dorsza,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia.
Dodatki:
- 4 bułki do burgerów,
- 4-8 liści sałaty,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 1/2 szklanki sosu tatarskiego,
- 1 łyżka natki pietruszki lub koperku do smaku.
Może cię zainteresować:
Jak zrobić fish burgera?
Sposób przygotowania:
- Filety rybne przekrój na pół, posól, dopraw pieprzem i odstaw na 5 minut.
- W tym czasie rozmieszaj jajka w misce, mąkę wsyp do talerza, a w drugiej misce bułkę tartą ze słodką papryką.
- Każdy filet rybny obtocz w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy.
- Na gorącym oleju smaż panierowane kotlety rybne na złoty kolor. Zajmie to po 3-4 minuty z każdej strony.
- Bułki hamburgerowe przekrój wszerz na pół i ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej suchej patelni. Mają być chrupiące w środku.
- Na spodzie bułki rozsmaruj sos tatarski, połóż 2 liście sałaty, usmażonego kotleta rybnego, pokrojonego w plastry pomidora, ogórki kiszone i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
- Od góry możesz dodać łyżeczkę sosu tatarskiego i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
- Fish burgera zamknij drugą częścią bułki do hamburgerów.
- Gotowe burgery rybne są gotowe do podania.
Jaka ryba do fish burgera?
Tak naprawdę na daje się każda biała ryba. Szczególnie polecam wspomnianego już dorsza, a także mintaja i halibuta. Co więcej, możesz zrobić kotlety z karpia i również podać je zamknięte w bułce jako lokalną kanapkę z rybą. Do burgera z karpiem szczególnie polecam dodać sos chrzanowy, który znakomicie wzmacnia smak.
Mam nadzieję, że taki pomysł na wykorzystanie białej ryby przypadnie ci do gustu i częściej zagości w twoim menu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?