Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powstanie prestiżowy instytut. Cały kraj będzie go nam zazdrościł

Bartosz J. Klepacki, PCh [email protected]
Projekt Instytutu Technologii Żywności PWSIiP przedstawia się imponująco. Inwestycja kosztować będzie 53 mln zł, z czego prawie 39 mln zł pochłonie sama budowa. Pozostałe środki pójdą na wyposażenie pracowni.
Projekt Instytutu Technologii Żywności PWSIiP przedstawia się imponująco. Inwestycja kosztować będzie 53 mln zł, z czego prawie 39 mln zł pochłonie sama budowa. Pozostałe środki pójdą na wyposażenie pracowni. fot. PWSiP
Łomża: To będzie potężne zaplecze naukowe.

Łomża zyska potężne zaplecze naukowe do rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w regionie. Mlekpol, Mlekovita, OSM Piątni-ca, PEPEES, Browar Łomża i wiele innych firm potrzebuje specjalistów. Na razie kierunki kształcenia łomżyńskich uczelni rzadko pokrywają się z zapotrzebowaniem na rynku pracy. Instytut Technologii Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży nie tylko to zmieni, stworzy też możliwość wprowadzania przez lokalny biznes innowacyjnych rozwiązań i produktów.

Teraz wyłonią wykonawcę

Liczba oferentów, którzy chcą budować instytut, przerosła wszelkie oczekiwania. Swoje oferty w przetargu złożyło aż osiemnaście firm i konsorcjów. Jest o co walczyć, bowiem wartość samej inwestycji, finansowanej z Programu Rozwoju Polski Wschodniej, szacuje się na blisko 39 mln zł. Która oferta zostanie wybrana, dowiemy się w przeciągu 60 dni - tyle czasu ma komisja przetargowa na analizę złożonych ofert. Warto wspomnieć, że uczelnia dodatkowo posiadać będzie ok. 15 mln zł na wyposażenie instytutu.

- Spodziewaliśmy się, że zainteresowanie będzie duże i że wystartują w przetargu nie tylko firmy lokalne. Tak się też stało - mówi mgr inż. Edward Bochenko, przewodniczący komisji przetargowej. - Mamy oferentów z całej Polski, co daje nam, jako inwestorom, szansę wyboru najlepszego wykonawcy
- dodaje.

Wartościowa inwestycja

Według planów, budynek instytutu stanie naprzeciwko gmachu jedynej państwowej uczelni w mieście przy ul. Akademickiej. W opinii wielu przedsiębiorców, jego powstanie będzie znaczącym krokiem nie tylko w rozwoju szkolnictwa wyższego w Łomży, ale także lokalnego biznesu.

- Powstanie instytutu będzie magnesem dla rozwoju przemysłu rolno- spożywczego, który jest dominujący w naszym regionie - ocenia Maciej Zajkowski, prezes Łomżyńskiej Izby Przemysłowo-Handlowej w Łomży. - Ja bym widział jego funkcjonowanie w znacznie szerszym zakresie. Tak jak na Zachodzie, współpraca lokalnego biznesu z kadrą naukową pozwala m.in. tworzyć nowe produkty.

Prestiż uczelni

Jeśli wszystko przebiegać będzie zgodnie z planem, budynek powinien powstać do 2013 roku. Nowoczesny instytut z pewnością ściągnie studentów z całej Polski.
- Byłby on przeznaczony głównie dla studentów właśnie wspomnianej technologii żywności. Póki co, nie planuje się otwierania nowych kierunków, jak np. chemia - tłumaczy Ewa Zawłocka z sekcji promocji PWSIiP w Łomży.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna