W skrócie
Tradycyjne pampuchy często noszą różne nazwy. Wśród nich można spotkać kluski na parze, parowańce, buchty, knedle, drożdżówki, bułki na parze, pyzy na parze, parowce, parzuchy i kluchy z łacha. Każda z nich odnosi się do ciasta drożdżowego ugotowanego przy pomocy pary wodnej. Sprawdź przepis na proste pampuchy, które można podać na słodko lub na wytrawnie.
Pampuchy – przepis na tradycyjne kluski na parze
Liczba porcji: na 9 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki letniej wody lub mleka,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 3 g soli,
- opcjonalnie 3 g cukru.
Czytaj także: To danie smakuje jak kurczak. Wypróbuj przepis na seitan nie tylko dla wegan
Jak zrobić pampuchy?
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić rozczyn z 5 g mąki, drożdży i około 1/3 szklanki mleka. Odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie trzeba połączyć je z pozostałymi składnikami i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie należy ciasto zagnieść i odrywać porcje ciasto formując w kulki. Można też rozwałkować je na stolnicy i wykrawać szklanką pyzy.
- Porcje podzielonego ciasta trzeba odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Parowańce należy umieścić na garnku z rozłożoną ściereczką z wrzącą wodą.
- Ugotowane ciasto trzeba zdjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.
- Parowańce można podać ze skwarkami i zarumienioną cebulą lub na słodko.
Sposób podania
Kluski na parze są niezwykle uniwersalnym daniem. Można je podawać jako dodatek do sosu mięsnego lub gulaszu. Serwowane w taki sposób często pojawiają się w kuchni czeskiej. Domowe pampuchy, czyli kluski na parze, świetnie smakują podawane na słodko. Czasem wystarczy przyrządzić słodki sos waniliowy, aby cieszyć się domowym podwieczorkiem. Jednak w sezonie owocowym warto sięgać po truskawki, maliny lub śliwki. Pampuchy z jagodami to niemal obowiązkowy deser do spożycia w lipcu, gdy owoce są najsmaczniejsze. Buchty na parze można nadziewać owocami lub zostawić je do przygotowania słodkiego sosu. Do pampuchów świetnie sprawdzą się przyprawy np.:
- cukier z prawdziwą wanilią,
- mielony cynamon,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Nasze mamy i babcie często traktowały kluski na parze jako formę deseru. Czasem polewały je stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą, innym razem posypywały cukrem wymieszanym z cynamonem.
W czym ugotować kluski na parze?
Gotowanie pampuchów na parze może przybierać różne formy. Najprostszą z nich jest umieszczenie ściereczki rozpostartej i obowiązanej na garnku z gotującą się wodą. Jeśli obawiacie się, że końce materiały mogłyby się zapalić, to umieśćcie pampuchy na metalowym sitku nad wrzącą wodą. Aby kluski na parze nie przywierały do sitka, można delikatnie posmarować je ulubionym olejem.
Innymi metodami, które można użyć do uparowania ciasta drożdżowego, są specjalne bambusowe koszyki do gotowania lub używanie elektrycznych parowarów. W każdym z nich uzyska się ostatecznie ten sam efekt, czyli delikatną konsystencję ugotowanego ciasta.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj zdrowo
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?