Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne kartacze z mięsem na rodzinny obiad. Przepis na posiłek jak u babci. Skwarki z cebulką podbiją smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne kartacze nadziewane są mielonym mięsem z cebulą i przyprawami.
Tradycyjne kartacze nadziewane są mielonym mięsem z cebulą i przyprawami. arfo/123RF.com/zdjęcie ilustracyjne
Kartacze to regionalne danie doskonale znane na Podlasiu. Jest to rodzaj dużych owalnych pyz nadziewanych mielonym lub siekanym mięsem i podawanych z zarumienioną cebulą oraz skwarkami. To tanie danie przygotowywane na bazie ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zobacz przepis na domowe kartacze z mięsem.

W skrócie

Pyszne kartacze z mięsem w zależności od regionu określa się również nazwą cepeliny. Pożywne kartacze z mięsem to danie także świetnie znane na Litwie. W kuchni litewskiej mięso jest mielone, ale zdarza się jeść siekane i mieszane z obsmażoną cebulą. W Polsce kartacze sejneńskie zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych 20 lipca 2006 roku województwa podlaskiego. Zobacz przepis na domowe kartacze z mięsem na rodzinny obiad.

Kartacze z mięsem – przepis na obiad

Liczba porcji: 8 – 10 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina, w tym gotowanie kartaczy.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg świeżych ziemniaków typu C,
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mielonego mięsa np.: łopatki wieprzowej, karkówki lub szynki,
  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 g soli,
  • 3 g majeranku,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić domowe kartacze z mięsem?

Przygotowanie:

  1. Na początku mięso mielone należy włożyć do miski i doprawić czarnym pieprzem, majerankiem i solą. Cebulę należy obrać, drobno pokroić i obsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
  2. Cebulę należy odstawić do wystudzenia i następnie połączyć z mięsem mielonym.
  3. Ugotowane ziemniaki należy rozgnieść przy pomocy tłuczka na jednolitą masę.
  4. Następnie zetrzyj surowe ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki należy odcisnąć na ściereczce kuchennej. Płyn, który wycieknie, należy ostrożnie odlać z wody, a pozostałą wytrąconą skrobię, dodać do ziemniaków.
  5. Surowe ziemniaki należy połączyć z ugotowanymi, dodać do nich 10 g mąki ziemniaczanej i nadziewać mięsem mielonym.
  6. Z masy ziemniaczanej należy formować owalny kształt kartaczy.
  7. W dużym garnku należy zagotować około 3 l wody z łyżeczką soli. Do wrzącej wody trzeba wkładać po 3 – 4 kartacze jednocześnie.
  8. Domowe kartacze należy gotować przez 12 minut. Ugotowane kartacze należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na talerzu.

Sposób podania kartaczy

Przed podaniem należy polać je roztopionym masłem z uprażoną cebulą lub kwaśną śmietaną. W ramach omasty można podać także pokrojony i przesmażony ze słoniną boczek. Znakomicie sprawdzają się kawałeczki skwarków podsmażonych z cebulą. Ugotowane kartacze można polać także ulubionym sosem z grzybów leśnych, szybkim sosem pieczarkowym albo sosem pieczeniowym.

Mamy nadzieję, że zachęcimy was do wypróbowania tradycyjnego dania z Podlasia we własnej kuchni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne kartacze z mięsem na rodzinny obiad. Przepis na posiłek jak u babci. Skwarki z cebulką podbiją smak - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna