MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa i smaczna przekąska

(zag)
Rodzynki są dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny znaleźć się w diecie cierpiących na zaparcia
Rodzynki są dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny znaleźć się w diecie cierpiących na zaparcia
Sięgnijmy po nie, gdy tylko najdzie nas ochota na coś do chrupania.

Są niezastąpionym elementem świąt oraz spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poza tym są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o bakaliach - przekąsce dla wszystkich.

s Orzechy nerkowca. Uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasnokremowe i niezwykle smaczne.

Smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca świetnie sprawdzają się jako przekąska, którą można również użyć do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek.

Związki mineralne i witaminy w nich zawarte zwłaszcza żelazo i cynk, pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się stresującym.

s Migdały. Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały to obowiązkowa pozycja na karnawałowe imprezy i spotkania. Doskonała przekąska zarówno do piwa czy wina, jak i do podgryzania w wolnych chwilach. Migdały, poza walorami smakowymi, mają jeszcze jedną, niepodważalną zaletę, są prawdziwą kopalnią wapnia i witaminy E.

s Pistacje. Chińczycy nazywają pistacje orzechem szczęścia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jedna pistacja zawiera tylko trzy kalorie. Poza tym pistację są doskonałym źródłem witaminy B6. Jej niedobór może wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję. Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone. Charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Te bakalie mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku ich miłośnicy obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji.

s Rodzynki. W handlu spotykane są przeważnie dwa gatunki: koryntki i sułtanki. Te pierwsze są najdrobniejsze ze wszystkich rodzynek, przeważnie bez nasion, o zabarwieniu od jasnożółtego do ciemnobrunatnego. Sułtanki natomiast są koloru jasnożółtego lub czerwonego. Rodzynki zawierają witaminy z gruby B, które poprawiają pamięć i koncentrację oraz C i E, zwalczających wolne rodniki. Są bardzo słodkie z powodu dużej zawartości cukru.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna