Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Białostoczanka pokonała reprezentantów pięciu kontynentów

Urszula Ludwiczak
Joanna Wasilewska jest w stanie zidentyfikować wszystkie smaki i zapachy piwa
Joanna Wasilewska jest w stanie zidentyfikować wszystkie smaki i zapachy piwa
Na piwie zna się jak nikt na świecie.

Joanna Wasilewska z białostockiego browaru pokonała aż dwa tysiące konkurentów i została Degustatorem Roku w ogólnoświatowym konkursie przeprowadzanym przez koncern piwny SABMiller. Tytuł ten zdobyła już drugi raz z rzędu!

Najpierw dwa tysiące profesjonalnych degustatorów przez 12 miesięcy degustowało piwo w swoich krajach. Do finału przeszli reprezentanci poszczególnych kontynentów. Europę reprezentowała Joanna Wasilewska. Finał odbywał się 17 lutego jednocześnie w kilku miejscach na świecie. Białostoczanka pojechała do Budapesztu.

Wszyscy uczestnicy mieli ten sam konkursowy zestaw próbek, który musieli ocenić w jednym czasie. Finał składał się z trzech konkurencji: rozpoznawania gatunku, identyfikacji 16 różnych zapachów oraz rozpoznania, uporządkowania i zeskalowania natężenia jednego ze związków chemicznych.

Najlepsza okazała się właśnie Joanna Wasilewska z Białegostoku. Na co dzień pracuje jako koordynator ds. sensoryki w białostockim browarze. Smak i zapach piwa testuje zawodowo od 2004 r. Ale z browarem związana jest od 14 lat. Trafiła do niego jako absolwentka... Wydziału Historyczno-Socjologicznego UwB.

- Zaczęłam pracę jako asystentka zarządu - opowiada pani Joanna. - Gdy Kompania Piwowarska stała się właścicielem Browaru Dojlidy, postanowiła tu stworzyć panel degustacyjny. Wśród pracowników przeprowadzono testy na rozróżnianie smaków i zapachów. A ja zawsze miałam bardzo dużą łatwość w rozpoznawaniu tych cech. Okazało się, że nadaję się do tej pracy.

Pani Joanna kieruje obecnie pracą panelu degustacyjnego w browarze. Około 20 specjalnie dobranych osób o ponadprzeciętnej wrażliwości na odbieranie smaku i zapachu odpowiada za regularną kontrolę wszystkich surowców biorących udział w procesie wytwarzania piwa.

- Cechy dobrego piwa? - zastanawia się Najlepsza Degustatorka na Świecie. - To doskonały surowiec, pasja i zaangażowanie w jego wytwarzanie. Poza surowcem i sprzętem, piwo musi też mieć duszę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna