Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klinek Dąbrowski zdobył Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Barbara Kociakowska [email protected]
Klinek przygotowany przez członków stowarzyszenia na tegoroczne dożynki ważył ponad 60 kg
Klinek przygotowany przez członków stowarzyszenia na tegoroczne dożynki ważył ponad 60 kg
Ser klinek rozsławia Dąbrowę. Nie tylko Korycin może pochwalić się swoimi znakomitymi serami.
Klinek przygotowany przez członków stowarzyszenia na tegoroczne dożynki ważył ponad 60 kg
Klinek przygotowany przez członków stowarzyszenia na tegoroczne dożynki ważył ponad 60 kg

Klinek przygotowany przez członków stowarzyszenia na tegoroczne dożynki ważył ponad 60 kg

Zdobycie "Perły", głównej nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, to nie tylko mój sukces, jest to sukces naszego stowarzyszenia i gminy - mówi Halina Raducha.

Zdobywczyni Perły jest jednocześnie prezesem dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Regionalnego, które powstało przed rokiem. I bardzo angażuje się w jego działalność.

Stowarzyszenie to zrzesza producentów serów, chleba wytwórców rękodzieła ludowego (rzeźby, pisanki, obrusy) - w sumie jest to 16 osób. Dominują producenci Klinka dąbrowskiego. Od tygodnia jest on produktem znanym z Polsce za sprawą ogólnokrajowej nagrody - Perły. Zdobyła ją Halina Raducha. Można powiedzieć, że nagrodę tę udało się jej zdobyć bardzo szybko, za pierwszym podejściem (aby otrzymać nominację do Perły trzeba wcześniej zwyciężyć w swojej kategorii w etapie wojewódzkim konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo).

- W minionym roku pierwszy raz wspólnie, jako stowarzyszenie, pojechaliśmy do Augustowa na Targi Agro-Eko Turystyczne - opowiada Halina Raducha. - Wzięłam ze sobą klinek, który bardzo wszystkim posmakował.

Pomyślała wówczas, że może warto zgłosić ten ser do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zrobiła do dosłownie w ostatniej chwili. Było warto. Bo Klinek dąbrowski od razu zwyciężył w kategorii produktów mlecznych. Dzięki temu, w tym roku, podczas konkurs mógł się ubiegać o nominację do Perły. Otrzymał i nominację, i Perłę.

- Wszyscy na tym skorzystamy - mówi Raducha. - Dzięki temu więcej osób usłyszy o naszym klinku. To promocja nie tylko dla producentów, ale dla całej gminy.

Podkreśla, że w promocję klinka zaangażował się także burmistrz. Wspiera on działalność stowarzyszenia, m.in. gmina zapewnia producentom sera transport na targi, kiermasze, itp.

- Jako stowarzyszenie możemy pisać projekty i pozyskiwać fundusze - mówi Halina Raducha. - Wykorzystaliśmy je na zakup pawilonu, który rozkładamy podczas wyjazdów, krzeseł, lodówki, banera.
Klinek to produkt związany z okolicą Dąbrowy Białostockiej od pokoleń.

- Miałam okazje, by obserwować jak robiły go moja babcia i mama - opowiada zdobywczyni "Perły". - Dla mnie zrobienie tego sera było czymś trudnym tylko naturalnym.

Perła, którą zdobyła Halina Raducha jest trzecią, jaka trafiła do woj. podlaskiego.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna