Klinek przygotowany przez członków stowarzyszenia na tegoroczne dożynki ważył ponad 60 kg
Zdobycie "Perły", głównej nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, to nie tylko mój sukces, jest to sukces naszego stowarzyszenia i gminy - mówi Halina Raducha.
Zdobywczyni Perły jest jednocześnie prezesem dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Regionalnego, które powstało przed rokiem. I bardzo angażuje się w jego działalność.
Stowarzyszenie to zrzesza producentów serów, chleba wytwórców rękodzieła ludowego (rzeźby, pisanki, obrusy) - w sumie jest to 16 osób. Dominują producenci Klinka dąbrowskiego. Od tygodnia jest on produktem znanym z Polsce za sprawą ogólnokrajowej nagrody - Perły. Zdobyła ją Halina Raducha. Można powiedzieć, że nagrodę tę udało się jej zdobyć bardzo szybko, za pierwszym podejściem (aby otrzymać nominację do Perły trzeba wcześniej zwyciężyć w swojej kategorii w etapie wojewódzkim konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo).
- W minionym roku pierwszy raz wspólnie, jako stowarzyszenie, pojechaliśmy do Augustowa na Targi Agro-Eko Turystyczne - opowiada Halina Raducha. - Wzięłam ze sobą klinek, który bardzo wszystkim posmakował.
Pomyślała wówczas, że może warto zgłosić ten ser do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zrobiła do dosłownie w ostatniej chwili. Było warto. Bo Klinek dąbrowski od razu zwyciężył w kategorii produktów mlecznych. Dzięki temu, w tym roku, podczas konkurs mógł się ubiegać o nominację do Perły. Otrzymał i nominację, i Perłę.
- Wszyscy na tym skorzystamy - mówi Raducha. - Dzięki temu więcej osób usłyszy o naszym klinku. To promocja nie tylko dla producentów, ale dla całej gminy.
Podkreśla, że w promocję klinka zaangażował się także burmistrz. Wspiera on działalność stowarzyszenia, m.in. gmina zapewnia producentom sera transport na targi, kiermasze, itp.
- Jako stowarzyszenie możemy pisać projekty i pozyskiwać fundusze - mówi Halina Raducha. - Wykorzystaliśmy je na zakup pawilonu, który rozkładamy podczas wyjazdów, krzeseł, lodówki, banera.
Klinek to produkt związany z okolicą Dąbrowy Białostockiej od pokoleń.
- Miałam okazje, by obserwować jak robiły go moja babcia i mama - opowiada zdobywczyni "Perły". - Dla mnie zrobienie tego sera było czymś trudnym tylko naturalnym.
Perła, którą zdobyła Halina Raducha jest trzecią, jaka trafiła do woj. podlaskiego.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody