W skrócie
Nazwa chili con carne dosłownie oznacza chili z mięsem. Danie przyrządza się z mielonej wołowiny. Najważniejsze jest użycie aromatycznych przypraw, czyli mielonego kuminu, chili w proszku, oregano oraz świeże liście kolendry. Ważne też jest wybranie mięsa, które szybko nie twardnieje np.: z antrykotu. Zobacz przepis na apetyczne chili con carne.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o chili con carne
Chili con carne – przepis z Meksyku
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 g mielonego chili,
- 5 g mielonego kuminu,
- 5 g suszonego oregano,
- 5 g soli,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 250 g mielonego antrykotu wołowego,
- 150 ml passaty pomidorowej,
- 10 ml oleju,
- 1/2 papryka czerwona,
- 100 g ugotowanej fasoli czerwonej lub fasoli z puszki,
- 50 g kukurydzy konserwowej,
- 100 ml bulionu warzywnego.
Jak zrobić chili con carne?
Przygotowanie:
- Na patelni należy rozgrzać olej i dodać pokrojona w kostkę cebulę, czosnek i przyprawy. Warzywa należy smażyć, aż się zeszklą. Potrwa to maksimum 2 minuty.
- Następnie należy powoli dodawać mielony antrykot wołowy i całość należy mieszać, aż się zarumieni. Mięso trzeba po zarumienieniu dosolić i doprawić pieprzem.
- Do mięsa z warzywami należy dolać przecier pomidorowy i dusić przez około 15-20 minut na małym ogniu.
- W tym czasie czerwoną paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
- Następnie należy dodać paprykę do duszonego mięsa. Całość należy gotować przez około 5-10 minut.
- Czerwoną fasolę i kukurydzę trzeba dodać do mięsa z warzywami i ponownie gotować przez maksimum 5 minut.
- Na koniec należy dodać bulion warzywny do mięsa.
- Meksykańskie chili con carne należy gotować przez około 10 minut. Smacznego!
Sposób podania
Domowe chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem, z posiekaną świeżą kolendrą, plackami tortilli lub domową pitą. Gorące chili con carne świetnie smakuje podane z łyżką guacamole lub z zimną śmietaną. Danie można także urozmaicić dodatkiem suszonych pomidorów, które wzmocnią smak potrawy.
Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania
Przyprawy z kuchni meksykańskiej
Warto wiedzieć, że chili con carne można doprawić składnikami niekojarzonymi powszechnie z daniami mięsnymi. Wśród nich znajduje się:
- mielony cynamon lub w laskach,
- mielona kolendra,
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- gwiazdki anyżu.
Meksykańskie gospodynie skrapiają chili con carne sokiem z limonki. Szczególnie dania, które łączone są z liśćmi kolendry lub posiekaną natką pietruszki. Pikantny smak chili con carne można też równoważyć poprzez dodanie octu balsamicznego.
Zobacz także: Ostry sos chili do hamburgera. Przepis na pikantny dodatek do mięsa. Dodaj mango i sprawdź, co się stanie
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: