Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karol Okrasa uczył w Brańsku, jak robić aromatyczne sosy: uczniów, trenera Jagi i wicemarszałka województwa

Opr. Andrzej Matys
Jak zrobić dobry sos tłumaczył Karol Okrasa. Słuchali: wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz i trener Jagiellonii Adrian Siemieniec
Jak zrobić dobry sos tłumaczył Karol Okrasa. Słuchali: wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz i trener Jagiellonii Adrian Siemieniec UMWP w Białymstoku
Sok z aronii, syrop z sosny, przecier z rokitnika czy kandyzowany pigwowiec. Przy ich użyciu uczniowie szkół gastronomicznych z regionu, pod okiem Karola Okrasy, przyrządzali aromatyczne sosy. W środowych (14.06) warsztatach w Gospodzie Ziemia Brańska tajniki przyrządzania dobrych sosów poznawali także: trener Jagiellonii Białystok Adrian Siemieniec i wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.

Zajęcia przeznaczone były dla prawie 30 uczniów podlaskich szkół gastronomicznych - finalistów tegorocznego Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą!”.

Spis treści

– Ci młodzi ludzie są bez wątpienia przyszłością naszego województwa i przyszłością dziedzictwa kulinarnego – podkreślił Sebastian Łukaszewicz i dodał: – Jest też dzisiaj z nami trener Jagiellonii Białystok Adrian Siemieniec. Jego obecność nie jest przypadkowa, ponieważ na meczach zachęcamy kibiców Jagiellonii do używania produktów lokalnych.

Każdy kucharz ceni sos

Honorowy Ambasador Podlaskiego, restaurator i mistrz kulinarny Karol Okrasa, wyjaśnił uczestnikom szkolenia tematykę warsztatów. – Będziemy robili sosy, które są rzeczywiście znakiem rozpoznawczym tejże kuchni, bo w tych sosach możemy ukryć wszystko, a produktu lokalnego mamy mnóstwo. Dzisiaj je wszystkie wykorzystamy – zapewnił.

Czytaj również:

Podstawą dań były produkty z listy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, w tym np. lokalny przecier z rokitnika (Stanisław Trzonkowski), syrop i przecier z dzikiej róży (Rodzina Perkowskich) czy comber jagnięcy (Sztuka Mięsa).

Swojskie jadło dla kibiców

– Cieszę się, że za sprawą pana trenera cała Jagiellonia Białystok tę wspaniałą biesiadę przy podlaskim stole pielęgnuje, bo to jest coś na skalę europejską absolutnie unikalnego – mówił Karol Okrasa.

Z kolei Adrian Siemieniec podkreślił, że też pochodzi z małego miasta, co nie przeszkadza mu realizować marzenia.

– Fajnie, że są takie inicjatywy, bo one otwierają szansę właśnie dla was, żeby poznać kogoś lub spotkać się z kimś, kto w życiu zaczynał, tak jak wy i dzisiaj jest w innym miejscu. Życzę wam powodzenia, ciągłego zaangażowania, wytrwałości. Są różne momenty, wzloty i upadki, ale cały czas trzeba dążyć do celu. Fajnie, że taka inicjatywa jest, bo możecie od takiego autorytetu się uczyć – stwierdził trener Jagi.

Czytaj również:

Gotować z nowymi pomysłami

Uczestnicy warsztatów nie kryli, że spotkanie z Karolem Okrasą jest nadzieją na ciekawe inspiracje kulinarne.
– Jest nam niezmiernie miło, że możemy uczestniczyć w warsztatach z Karolem Okrasą i nauczyć się czegoś nowego. Jestem bardzo zadowolona – mówiła Karolina Czarkowska.

Kolejna z uczennic chwaliła atmosferę warsztatów: – Mimo że się pierwszy raz widzimy, każdy jest na każdego otwarty. Możemy podpatrzeć, jak inni gotują, jakich technik używają – dodała Karolina Domyła.

Na zakończenie spotkania uczestnicy warsztatów (które organizował samorząd województwa) otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Brańsk. Karol Okrasa uczył jak robić aromatyczne sosy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna